Άγχος κορωνοϊός: Διακατέχεσαι από πληροφοριακό άγχος


Άγχος κορωνοϊός: Διακατέχεσαι από πληροφοριακό άγχος. Το άγχος της πληροφορίας είναι ένα φαινόμενο που προέκυψε με τις νέες τεχνολογίες και τον πολλαπλασιασμό των κοινωνικών δικτύων.

Αυτό οδηγεί σε υποχρεωτική αναζήτηση πληροφοριών και, ταυτόχρονα, στην απώλεια των κριτηρίων για απόρριψη ή επεξεργασία τους σωστά. Το πληροφοριακό άγχος πηγάζει από την ιδεοληπτική ανάγκη να γνωρίζετε τα τελευταία γεγονότα, οπουδήποτε, όλες τις ώρες. Είναι ένα μεταμοντέρνο κακό που γεννήθηκε αφενός από την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογία και, αφετέρου, από μια ατζέντα τύπου που θέτει όλο και περισσότερα γεγονότα μέσα στο “τι πρέπει να είναι γνωστό”, ακόμα κι αν δεν είναι.

Σε αυτό το γεγονός προστίθεται ότι ο αριθμός των πηγών δεδομένων έχει πολλαπλασιαστεί σημαντικά και ο καθένας μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή ή πομπός. Αυτή η υπερβολική έκθεση σε δεδομένα που προέρχονται από παντού μπορεί να προκαλέσει άγχος πληροφοριών. Η εταιρεία συμβούλων Domo, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε μια εκτίμηση για την ανταλλαγή πληροφοριών , στις αρχές του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, σε μόλις ένα λεπτό υπάρχουν περίπου 4,3 δισεκατομμύρια αλληλεπιδράσεις στον κόσμο, δηλαδή, μετάδοση και λήψη πληροφοριών. Επίσης ανά λεπτό αναπαράγονται 97.222 ώρες Nexflix και 4.333.560 βίντεο YouTube. Ταυτόχρονα ακούγονται 750.000 τραγούδια στο Spotify , 49.380 δημοσιεύονται στο Instagram, πραγματοποιούνται 176.220 κλήσεις Skype και 473.400 tweets αποστέλλονται στο Twitter. Ας θυμηθούμε ότι μιλάμε μόνο για ένα λεπτό.

Ωστόσο, η ερευνητική εταιρεία GlobalWebIndex με έδρα το Λονδίνο σημείωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι περνούν 143 λεπτά κάθε μέρα μπροστά από μια οθόνη και συμβουλεύονται τα κοινωνικά μέσα . Αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Το πληροφοριακό άγχος είναι αιτία και συνέπεια. Είναι μια αιτία γιατί οδηγεί στην υποχρεωτική και αδιάκριτη αναζήτηση πληροφοριών και την «κατάποση» με λίγο χρόνο για την πέψη και την επεξεργασία τους. Από την πλευρά του, είναι συνέπεια, γιατί είναι τελικά ο καρπός αυτής της χιονοστιβάδας πληροφοριών στην οποία τα ανθρώπινα όντα εκτίθενται συνεχώς στο σημερινό κόσμο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ