Σεξ σε νεαρή ηλικία: Τι ενθαρρύνει τους έφηβους να έχουν ερωτική ζωή


Σεξ σε νεαρή ηλικία: Τι ενθαρρύνει τους έφηβους να έχουν ερωτική ζωή. Τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εφήβων που έχουν ερωτικές επαφές.

Μελέτες προσφέρουν μία μικρή εικόνα για τους σεξουαλικά ενεργούς εφήβους: το περιβάλλον, η ηλικία του συντρόφου και η αντιληπτή οικογενειακή υποστήριξη μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις των νέων να κάνουν σεξ. Σε μελέτη που οι ερευνητές παρακολούθησαν 950 εφήβους σε 17 λύκεια στο Κεντάκι και το Οχάιο βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι έφηβοι που έχουν σεξουαλική επαφή τείνουν να πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και με τους φίλους τους ακόμα και αν δεν ισχύει.

Μεταξύ των νέων κοριτσιών, η ηλικία ενός συντρόφου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σεξουαλική δραστηριότητα. «Όσο νεότερο είναι το κορίτσι στην ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, τόσο πιθανότερο είναι να έχει πολύ μεγαλύτερο σύντροφο», λέει ο Harold Leitenberg, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Vermont. Η μελέτη του, που δημοσιεύθηκε στο Αρχείο Σεξουαλικής Συμπεριφοράς, διαπίστωσε ότι από 4.201 κορίτσια, εκείνα που έχασαν την παρθενιά τους ήταν μεταξύ 11- 12 ετών και συνήθως ήταν σε σχέση με κάποιον κατά 5 ή περισσότερα έτη μεγαλύτερο τους.

Τα καλά νέα είναι ότι ενώ το σεξ στην εφηβεία δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως, οι κίνδυνοι για την υγεία που συνεπάγεται μπορούν να μειωθούν μέσω της επικοινωνίας εντός της οικογένειας. Περισσότερη έρευνα που παρουσιάστηκε στη συνάντηση APHA έδειξε ότι οι συχνές συζητήσεις γονέα-παιδιού σχετικά με το σεξ και τους κινδύνους του μπορεί να εμποδίσουν τους εφήβους να εμπλακούν σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά.  Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory έθεσαν ερωτήματα σε 522 σεξουαλικά ενεργούς Αφροαμερικανούς εφήβους σχετικά με το άνοιγμα και την υποστήριξη που παρείχαν οι οικογένειές τους. Οι έφηβοι που ένιωθαν ότι οι οικογένειές τους ήταν υποστηρικτικές είχαν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, και έτσι είχαν μικρότερο κίνδυνο για εγκυμοσύνη και ασθένεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ