Παπαευαγγέλου: Να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα – Για αυτό έκλεισαν τα σχολεία

Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων για να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης και σταδιακή βελτίωση απηύθυνε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Τι είπε για την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία παρότι τα παιδιά δεν φέρουν μεγάλο ιικό φορτίο.

Το ΕΣΥ πιέζεται όσο ποτέ και θα πρέπει άμεσα να δείξουμε την απαραίτητη σύνεση, υποστήριξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε πως με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ παραμένει υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων στην Αττική (492), τη Θεσσαλονίκη (491), τη Δράμα (147) και την Πέλλα (122). Όπως εξήγησε, όλη η Ευρώπη είναι στην ίδια κατάσταση αλλά με διαφορετικά μέτρα στην κάθε χώρα δίνοντας τα παραδείγματα της Αυστρίας και της Γερμανίας που αυστηροποιούν τα μέτρα αλλά και της Γαλλίας που ανακοινώνει μια σταδιακή επανάκτηση της λειτουργίας της οικονομίας της.

«Είναι λυπηρό ότι χάσαμε σε ηλικία 42 και 52 ετών, μάχιμους συναδέλφους γιατρούς. Αυτό μας δείχνει πόσο πραγματικά ευάλωτος είναι ο καθένας μας. Κανένας δεν είναι υπεράνω αυτής της λοίμωξης», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

«Μας περιμένει μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα. Το ΕΣΥ πιέζεται όσο ποτέ, ο μέσος όρος των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι είναι στα 64 χρόνια, ενώ οι γιατροί αναφέρουν πως βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 ετών στις ΜΕΘ. Υπάρχει υπερδιπλασιασμός στον μέσο ημερήσιο απολογισμό των ανθρώπων που χάνονται».

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα άρουμε σιγά-σιγά περιορισμούς»

Στη συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως «θα πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα την απαραίτητη σύνεση. Να μειώσουμε τις μετακινήσεις, να φοράμε μάσκα. Πρέπει να σταματήσει η περαιτέρω μετάδοση. Πρέπει να προσέχουμε, να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για κάποιους μήνες. Επιστήμονες εκφράζουν την άποψη πως η χρήση μάσκας μειώνει και την ποσότητα ιικού φορτίου ακόμα κι αν νοσήσει κανείς. Σε αυτή την περίπτωση θα καταπολεμήσει τη λοίμωξη καλύτερα».

Επίσης, πρόσθεσε πως «με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ ελπίζουμε πως την επόμενη Δευτέρα θα χαμογελάμε και τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών σε καθημερινή βάση. Τα μέτρα αποδίδουν, υπάρχει σταδιακά μια εικόνα σταθεροποίησης. Αν τηρήσουμε τα μέτρα σωστά, σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να άρουμε και κάποιους περιορισμούς».

Περισσότερα σε λίγο…


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here