Ο Μακρόν βγήκε μπροστά για την ΕΕ: Συνεργασία και όχι εξάρτηση με τις ΗΠΑ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη του παρέμβαση μετά τις εκλογές των ΗΠΑ σχολίασε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι εξαρτώμενη ή να ακολουθί την Αμερική, αλλά να αντιμετωπίζει από κοινού της προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για άρθρο της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ σχετικά με τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την επιδίωξη της Γαλλίας για πιο αυτοτελή δράση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ Ευρώπης, Γερμανίας με τις ΗΠΑ. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Γερμανία και η Ευρώπη «πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας από κοινού με τις ΗΠΑ εάν θέλουμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ παρέπεμψε επίσης «στις δεκαετίες συνεργασίας και φιλίας που συνδέουν τη Γερμανία και την Ευρώπη με τις ΗΠΑ». Ταυτόχρονα είπε πως «όλοι συμφωνούν με τους Γάλλους φίλους μας ότι εμείς στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια, για τη δική μας γειτονιά. Μοιραζόμαστε με τη Γαλλία τη φιλοδοξία να είμαστε ως Ευρωπαίοι ακόμη πιο ικανοί για αυτοτελή δράση».

Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου, η Κραμπ-Κάρενμπάουερ έγραψε ένα άρθρο, το οποίο φιλοξενήθηκε στην διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα την Αμερική». Η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός έγραφε ότι «οι ψευδαισθήσεις μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ανεξαρτησίας πρέπει να τελειώσουν: Οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον αποφασιστικό ρόλο της Αμερικής ως φορέα παροχής ασφάλειας».

Ο Μακρόν επέκρινε τον σκεπτικισμό της: «Το θεωρώ παρερμηνεία της ιστορίας», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Grand Continent” που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Ευτυχώς, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ακολουθεί αυτή τη γραμμή, αν το έχω καταλάβει σωστά», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αντίσταση στο «δίπολο» ΗΠΑ – Κίνας

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός αυτόνομου πολιτικού μπλοκ. Όπως ανέφερε αυτό το μπλοκ οφείλει να αντισταθεί στο δίπολο της Κίνας και των ΗΠΑ, ενώ σχολίασε πως «πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλαίσια της πολυμερούς συνεργασίας έχουν αποδυναμωθεί γιατί είναι μπλοκαρισμένα».

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την Ευρώπη μόνο αν αυτή είναι κυρίαρχη αμυντικά, τεχνολογικά και νομισματικά. «Δεν είναι βιώσιμο οι διεθνείς πολιτικές μας να εξαρτώνται ή να ακολουθούν τις ΗΠΑ», σημείωσε. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως οι θεσμοί της διεθνούς συνεργασίας θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και ανέφερε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πλέον δεν παράγει χρήσιμες λύσεις.

«Ορισμένοι γίνονται όμηροι των κρίσεων της πολυμέρειας, όπως για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», ανέφερε και σχολίασε «αν θέλουμε να δημιουργηθεί συνεργασία, θα πρέπει να την οικοδομήσουν ισότιμοι πόλοι, γύρω από μια νέα πολυμερή συνεργασία, να γίνει ένας διάλογος διαφορετικών δυνάμεων για να αποφασίζουν από κοινού».

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν, σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, λέγοντας «Πιστεύω ότι η αλλαγή στην αμερικανική κυβέρνηση είναι ευκαιρία για να συνεχίσουμε με ειρηνική, ήρεμο, τρόπο. Έναν τρόπο που οι σύμμαχοι καταλαβαίνουν μεταξύ τους. Έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς, όπως και οι ΗΠΑ για αυτές. Όπως το κάνει η Κίνα για την ίδια».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here