Κορονοϊός: Συγκλονιστική μαρτυρία εντατικολόγου του Παπανικολάου – «Yπάρχει ένα καθεστώς πολέμου»


Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Ευάγγελος Καϊμακάμης

Ο κ. Καϊμακάμης υπογράμμισε την πίεση που βιώνει καθημερινά το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, το προσωπικό λειτουργεί στα όριά του. Μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε στο 120 – 150% των δυνατοτήτων μας και των αντοχών μας. Το κύμα των ασθενών είναι τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο» σημείωσε ο εντατικολόγος του «Παπανικολάου».

«Κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν, έχουν καλυφθεί στο 100% εδώ και πολλές ημέρες» τόνισε για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. «Έχουν ανοίξει υποτυπώδεις κλίνες ΜΕΘ σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, αλλά αυτό δεν φτάνει, καθώς μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι γεμίζει αμέσως» συμπλήρωσε ο κ. Καϊμακάμης.

Για τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά, αναφέρθηκε στα όσα γίνονται σε μια εφημερία του νοσοκομείου. «Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς γνωρίζαμε ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ μέχρι τη Λάρισα ήταν καλυμμένες. Και ένας ακόμα να χρειαζόταν διασωλήνωση, δεν ξέραμε πού θα πάει».

«Άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα καθεστώς πολέμου. Είμαστε κάθε μέρα στα όριά μας, με ελλιπές προσωπικό για το κύμα των ασθενών» πρόσθεσε για τα όσα ζουν καθημερινά στα νοσοκομεία οι άνθρωποι που καλούνται να πολεμήσουν –με το δικό τους τρόπο- τον κορονοϊό.

Για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε ένας ασθενής που θα μπει στη ΜΕΘ μέχρι να βγει υγιής, τόνισε πως εξαρτάται από τον ασθενή και το πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός του, αλλά και τα νοσήματα που μπορεί να έχει. «Ένας γενικός κανόνας είναι να βλέπουμε κάποια βελτίωση στις 4-5 ημέρες» πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι περισσότεροι μένουν στη Μονάδα για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δυστυχώς καταλήγουν.

«Μέχρι τώρα, το ποσοστό θνητότητας που είχαμε στη Μονάδα μας είναι 30-35%. Ένας στους τρεις καταλήγει, ενώ δύο καταφέρνουν και βγαίνουν, κάτι που είναι από τα πιο καλά ποσοστά παγκοσμίως» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Καϊμακάμης μιλώντας στο Mega, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να ανοίξουν ακόμα περισσότερες νέες κλίνες ΜΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα προσωπικό για να τις στελεχώσει.

«Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τον περιορισμό της πανδημίας. Με προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Αλλιώς είμαστε χαμένοι» ξεκαθάρισε ο εντατικολόγος του «Παπανικολάου».

Δείτε το ρεπορτάζ:


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ