Πολυτεχνείο: Το κυβερνητικό σχέδιο για τις πορείες – «Πόρτα» από το ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα


Με επικίνδυνη άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί που ταλαντώνεται από την συγκρουσιακή, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση, επιλογή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να πάνε κόντρα στην απαγόρευση των καθιερωμένων πορειών, μοιάζει η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου.

Καταρχάς είναι ξεκάθαρο το μήνυμα της κυβέρνησης για μια ενδεχόμενη απόπειρα πορείας: Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της, θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο και δεν θα επιτραπούν πορείες, όπως μεταδίδουν σε απόλυτο τόνο όλες οι κυβερνητικές πηγές. Υπενθυμίζουν ότι προβλέπεται η κατάθεση στεφάνων αλλά και την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, με το έκτακτο μήνυμα του, προκειμένου οι αρχηγοί των κομμάτων, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τιμήσουν συμβολικά την ιστορική επέτειο.

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι από το βράδυ της Δευτέρας αποδομήθηκαν και οι κατηγορίες περί αντισυνταγματικότητας της απόφασης, οι οποίες αναζήτησαν νομιμοποιητική βάση στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η απάντηση δόθηκε από την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Μαίρη Σαρπ. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν, απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Έτσι όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ και με τη βούλα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Στην κυβέρνηση επίσης σημειώνουν την αντίθεση συνταγματολόγων, όπως ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Μανιτάκης, ο κ. Αλιβιζάτος, ο κ. Μποτόπουλος και ο κ. Δερβιτσιώτης, οι οποίοι είχαν ήδη τοποθετηθεί μετά την ανακοίνωση της ΕΔΕ. Και όπως λένε οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι συνταγματολόγοι με τεκμηριωμένα επιχειρήματαυποστήριξαν ότι η απαγόρευση είναι ξεκάθαρα συνταγματική, καθώς επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Επιπρόσθετα όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η συνταγματικότητα κρίνεται από τον φυσικό δικαστή εάν υπάρξει σχετική προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προέβη σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις, πριν αποφανθεί ο συνάδελφός τους δικαστής, συμπληρώνοντας αιχμηρά ότι πρόκειται για συνδικαλιστικό όργανο, που δεν έχει αρμοδιότητα δικαστικής γνωμοδότησης. Για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι την απόφασης της κατοχύρωνει νομικά, η διάταξη η οποία δίνει τη δυνατότητα για μια τέτοια απαγόρευση έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και περιλαμβάνεται στο Νόμο 4683/2020, άρθρο 68, παρ. 2. Μάλιστα κατά τη συζήτηση, στη Βουλή κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας.

Για την κυβέρνηση αστήριχτες είναι και οι αντιπολιτευτικές αιτιάσεις περί αιφνιδιασμού και ότι δεν αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες συνεννόησης. Όπως αναφέρουν συνέβη ακριβώς το αντίθετο, υπενθυμίζοντας την σχετική έκκληση του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, προς όλα τα κόμματα για συνεννόηση. Συμπλήρωναν δε, ότι στη συνέχεια οι υπουργοί Επικρατείας και Προστασίας του Πολίτη επικοινώνησαν με τα πολιτικά κόμματα. Κατέστη ταυτόχρονα σαφές ότι συγκεντρώσεις και πορείες -την ώρα που ισχύει lockdown- δεν επιτρέπονται καθώς όπως υπογραμμίστηκε θα εξέπεμπαν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα, δηλαδή τον καταλύτη για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Από την κυβέρνηση δεν παραλείπουν να αναδείξουν το γεγονός ότι με το κοινό κείμενό τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δίνουν κάλυψη σε συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο, ενώ γνωρίζουν τους αχρείαστους κινδύνους. Και όπως σημειώνουν δηκτικά τα τρία κόμματα δίνουν την εντύπωση ότι ποντάρουν στην αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας, σε σενάρια δηλαδή υγειονομικής και οικονομικής καταστροφής.

Αποτελεί κυβερνητική πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταδικάζει τέτοιου είδους ανεύθυνες και επικίνδυνες μικροκομματικές συμπεριφορές, όπως χαρακτηρίζονται. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως αναφέρουν: «δυστυχώς για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ως ένα περιθωριακό κόμμα αντί για αξιωματική αντιπολίτευση» ενώ για τη στάση του Γραμματέα του ΜεΡΑ25 αναφέρουν επικριτικά: «ενώ ο κ. Βαρουφάκης άλλοτε χαιρέτιζε την απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.»

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα προστατεύσει την υγεία των πολιτών εφαρμόζοντας τον νόμο που «φυσικά ισχύει για όλους». Υπενθυμίζουν δε την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι: «το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο», είπε την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση όλες οι κυβερνητικές κεραίες θα είναι μονίμως στραμμένες στα σημεία του ενδιαφέροντος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ