Πολυτεχνείο: Έκλεισε η Πατησίων – «Αστακός» όλη η περιοχή με χιλιάδες αστυνομικούς


Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, τους γνωστούς «Αίαντες», ελικόπτερα και drones

Η οδός Πατησίων έκλεισε από τις αστυνομικές δυνάμεις δέκα λεπτά πριν τις 8:00, ενώ υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Στις 9:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου, ενώ στο σημείο θα δώσει το «παρών» στις 9:30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

photo

photo

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από χθες (Κυριακή) στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Παράλληλα ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια των προελέγχων, θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι αύριο θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Τετράγωνο ασφαλείας στο Πολυτεχνείο

Από Ομόνοια έως Αλεξάνδρας ή Αγίου Μελετίου, σίγουρα κλειστά από 08:00 έως 11:00 όταν καταθέτουν στεφάνια Πρόεδρος της δημοκρατίας, αντιπροσωπείες και επίσημοι.

Τετράγωνο ασφαλείας στην αμερικανική Πρεσβεία

Από Χίλτον έως κόμβο Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας), Πάρκο Ελευθερίας.

Κλειστοί πέντε σταθμοί του μετρό
Κλειστοί θα είναι σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου πέντε σταθμοί του μετρό με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, από τις 12.00 θα κλείσουν οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει υπάρξει τροποποίηση στα δρομολόγια των τρόλεϊ. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας.

Υπενθυμίζεται, ότι από την Κυριακή (15/11) και μέχρι την Τετάρτη (18/11), βρίσκεται σε ισχύ η εντολή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων άνω τεσσάρων ατόμων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις συναθροίσεις

«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ