Μπορέλ σε Δένδια: Έτοιμο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα


Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός υπό το φως της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των κρατών-μελών της, όπως κάνουν γνωστό διπλωματικές πηγές.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισημαίνει επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις ελληνικές, καθώς και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή. Προσθέτει, όπως γνωστοποιείται, ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την προσεχή τηλε-διάσκεψη τους την Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαρώσια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ