Κορωνοϊός μετάλλαξη: Πόσο επηρεάζει την παραγωγή εμβολίων

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι o νέος ανησυχητικός ιός SARS-CoV-2, έχει μεταλλαχθεί. Αυτό προκαλεί συναγερμό για τα αυξημένα ποσοστά μόλυνσης και απαιτεί επιστημονική ανάλυση. Τι σημαίνει για την ανάπτυξη των εμβολίων;

Ιικές μεταλλάξεις

Κορωνοϊός μετάλλαξη:  Ακριβώς όπως η φυσική επιλογή διαμορφώνει την εξέλιξη των ανθρώπων (και όλων των ζωντανών πραγμάτων στη Γη), η φυσική επιλογή αλλάζει και τους ιούς. Ενώ οι ιοί δεν ζουν (καθώς χρειάζονται ένα κύτταρο ξενιστή για να αναπαραχθούν), παραμένουν υπόκεινται σε εξελικτικές πιέσεις. Ισχυρίζεται επίσης ότι οι ιοί RNA, όπως οι κοροναϊοί, είναι πιο επιρρεπείς σε αλλαγές και μεταλλάξεις σε σύγκριση με τους ιούς DNA.

Ένας τρόπος μετάλλαξης είναι μέσω μεταλλάξεων στα γονίδια που σχετίζονται με τις ιικές επιφανειακές πρωτεΐνες, αυτό που ονομάζεται αντιγονική μετατόπιση. Ένας διαφορετικός τρόπος με τον οποίο μεταλλάσσονται οι ιοί είναι μέσω των γονιδιωμάτων διαφορετικών ιών που ανασυνδυάζονται για να σχηματίσουν νέους απογόνους.

Ενώ όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι η ταχύτητα και η μορφή της μετάλλαξης. Εδώ η ταχύτητα της μετάλλαξης επέτρεψε στον ιό να κινείται σχετικά γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η ίδια μετάλλαξη μπορεί πραγματικά να κάνει τον ιό πιο ευαίσθητο σε ένα εμβόλιο. Μέχρι σήμερα οι ιολόγοι έχουν εντοπίσει 14 στελέχη του SARS-CoV-2. Τα ευρήματα διατίθενται ευρέως στην επιστημονική κοινότητα.

Πώς ξέρουμε ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί;

Το γεγονός ότι έχουν προκύψει μεταλλάξεις δείχνεται μέσω δοκιμών διαφορετικών δειγμάτων , συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων βιβλιοθήκης, εστιάζοντας στις αιχμές που προεξέχουν από τον ιό (και που δίνουν στον ιό την «κορώνα» του).

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί περισσότερα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού:

Το πιο κοινό στέλεχος του ιού είναι ο κωδικός D614G . Αυτό το στέλεχος εμφανίστηκε στην Ευρώπη και καθιερώθηκε ως το πιο συχνά απομονωμένο. Επιστήμονες που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν ότι το στέλεχος D614G αναπαράγεται πιο γρήγορα , ίσως δέκα φορές πιο γρήγορα. και είναι πιο μεταδοτικό σε σύγκριση με το στέλεχος του ιού που προήλθε από την Κίνα. Το κύριο σημείο αντιγραφής είναι στα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα . Αυτό ίσως εξηγεί γιατί η μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι τόσο υψηλή.

Τι σημαίνει για τα εμβόλια;

Όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, οι μεταλλάξεις με τον ιό δεν φαίνεται να είναι σημαντικές. Η αργή και ήπια φύση των μεταλλάξεων είναι καλά νέα για ένα εμβόλιο. Η μετάλλαξη είναι ένα από τα κύρια εργαλεία ιολόγων στην ανάπτυξη εξασθενημένων εμβολίων ζωντανών ιών.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ