Κικίλιας – εμβόλια: Οι τρεις τρόποι για να κλείσουν ραντεβού οι πολίτες- Ο χρόνος εμβολιασμού


Κικίλιας – εμβόλια: Στο εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό γίνεται γνωστός και ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε αναλυτικά τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει και το SMS. Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε πως ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια στην ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή, ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο

Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αλλά ήδη «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».

Η διαδικασία για τον εμβολιασμό των πολιτών

  • Ο εμβολιασμός των πολιτών, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα γίνεται με τρεις τρόπους και οι οποίοι παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ενημέρωσης από τον υπουργό Υγείας.
  • Οι τρεις τρόποι είναι: μέσω SMS, μέσω διαδικτύου (σ.σ. on line) και μέσω τηλεφώνου.
  • Στη συνέχεια της διαδικασίας θα γίνεται έλεγχος από το κράτος σε δύο στάδιο.
  • Στο πρώτο θα ελέγχονται οι δικαιούχοι μέσω ΑΜΚΑ και στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος στην καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer

Προ ημερών ο καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης είχε αναφερθεί στα δύο εμβόλια που προς το παρόν είναι τα πιο ελπιδοφόρα. Σημείωσε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα η Moderna είχε ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε τον αριθμό των αναμενόμενων ασθενών για να προχωρήσει στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση και σήμερα ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα κινείται επίσης σε επίπεδα γύρω στο 95%». «Το θετικό γεγονός είναι ότι έχουμε ήδη δυο ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές που δείχνουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον εμβολιασμό και αυτό δίνει ένα επιπλέον επίπεδο εγκυρότητας στο ότι ο εμβολιασμός θα προσφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας, πιθανώς αρκετά καλύτερα και από το εμβόλιο της γρίπης» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συγχρόνως, «η Pfizer ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μελέτες σταθερότητας του εμβολίου ώστε να εξερευνηθεί η πιθανότητα παραμονής του εμβολίου εκτός βαθιάς κατάψυξης των -70 βαθμών κελσίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε ο καθηγητής. «Το ερώτημα είναι πόσοι θα χρειαστεί να εμβολιαστούν» σημείωσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι «αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο ευρύτατων μελετών και σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ευπάθεια των ομάδων». «Από τα στοιχεία που έρχονται στην επιστημονική κοινότητα, για παράδειγμα η μελέτη του κ. Κασσιώτη» που αναφέρθηκε νωρίτερα «δείχνει ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό διασταυρούμενης ανοσίας που είναι υψηλότερο στα παιδιά. Είναι πιθανό λοιπόν με αυτά τα επίπεδα να φτάνουμε σε ανοσία της αγέλης με σχετικά μικρότερη κάλυψη από το σύνολο του πληθυσμού» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, «σε κάθε περίπτωση» όπως είπε ο ίδιος «θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε». «Σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να έχουμε μαζική επιδημική έκρηξη με πολλά κρούσματα, με πολλούς θανάτους» υπογράμμισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «οι όποιες ισορροπίες και αν επιτευχθούν τώρα και στο αμέσως επόμενο μέλλον, είναι εξαιρετικά ασταθείς. Υπομονή, λοιπόν, και σύντομα νομίζω θα έχουμε ακόμα καλύτερα νέα» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ