Π.Ο.Υ UNICEF Lancet: Έκθεση για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά


Π.Ο.Υ UNICEF Lancet: Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται και οι πολιτικές του μάρκετινγκ ξεφεύγουν από κάθε ηθικό περιορισμό, η Επιτροπή που συναποτελείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF και τη Lancet πιέζουν για ριζική αναδιαμόρφωση των τακτικών που αφορούν στην υγεία των παιδιών.

Καμία χώρα δεν καταφέρνει να προστατεύσει επαρκώς την υγεία των παιδιών, το περιβάλλον και το μέλλον τους, σύμφωνα με σημαντική έκθεση από τον Π.Ο.Υ, τη UNICEF και το The Lancet. Η έκθεση με τίτλο «A Future for the World’s Children?» (Ένα μέλλον για τα παιδιά του κόσμου;) αναφέρει ότι η υγεία και το μέλλον κάθε παιδιού και εφήβου παγκοσμίως απειλείται από την οικολογική εξαχρείωση, την κλιματική αλλαγή και τις πρακτικές εμπορικής εκμετάλλευσης που προωθούν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ζαχαρούχων ποτών, αλκοόλ και καπνού στα παιδιά.

«Παρά τις βελτιώσεις στην παιδική και εφηβική υγεία τα τελευταία 20 χρόνια, η πρόοδος έχει σταματήσει και μάλιστα τείνει προς την αντιστροφή, την κίνηση προς τα πίσω», αναφέρει η πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και συμπροεδρεύουσα της Επιτροπής, Helen Clark. «Υπολογίζεται ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα κινδυνεύουν να μην φτάσουν ποτέ το αναπτυξιακό τους δυναμικό, σύμφωνα με μετρήσεις. Αλλά σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι κάθε παιδί παγκοσμίως τώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής και των πιέσεων από τις διαφημίσεις».

«Οι χώρες πρέπει να αναδιαμορφώσουν την προσέγγισή τους ως προς την παιδική και εφηβική υγεία, να διασφαλίσουν ότι δεν φροντίζουμε τα παιδιά μόνο στο σήμερα, αλλά προστατεύουμε τον κόσμο που θα κληρονομήσουν στο μέλλον» προσθέτει. Η έκθεση περιλαμβάνει παγκόσμιους δείκτες 180 χωρών και τη σύγκρισή τους ως προς την ανάπτυξη των παιδιών, το ποσοστό επιβίωσης και την ευεξία, όπως υγεία, εκπαίδευση και διατροφή, αλλά και βιωσιμότητα σε σχέση με το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι φτωχότερες χώρες χρειάζεται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο την ικανότητα των παιδιών να κάνουν υγιεινή ζωή, οι μεγάλες ποσότητες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – κυρίως από τις πλουσιότερες χώρες – απειλούν το μέλλον όλων των παιδιών. Αν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη ξεπεράσει τα όρια μέχρι το 2100 σε συνδυασμό με τα σημερινά προβλήματα, θα δημιουργηθούν τρομακτικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών, λόγω της ανόδου της στάθμης των ωκεανών, του καύσωνα, της αύξησης των επιδημιών και του υποσιτισμού.

Οι δείκτες δείχνουν ότι τα παιδιά που ζουν στη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα και την Ολλανδία έχουν τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και ευεξίας, ενώ τα παιδιά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία., στη Σομαλία, στο Μάλι, στο Chad και στον Νίγηρα αντιμετωπίζουν τα χειρότερα προβλήματα. Τέλος, και σύμφωνα με την έκθεση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, τα παιδιά σε μερικές χώρες βλέπουν έως 30.000 τηλεοπτικές διαφημίσεις ετησίως. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 11 φορές μεταξύ 1975-2016, από 11 σε 124 εκατομμύρια. Ανησυχητική θεωρείται από τους ειδικούς και η εξάπλωση του ηλεκτρικού τσιγάρου στους νέους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ