Κορονοϊός: «Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ στη χώρα – Στους 504 οι διασωληνωμένοι


Κορονοϊός: Αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό η κρισιμότητα της κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα – Μέσα σε 12 ημέρες, οι νοσηλευόμενοι έχουν καταγράψει αύξηση  κατά 110% – Υπερδιπλασιάστηκαν και οι διασωληνωμένοι

«Ασφυκτιά» καθημερινά το σύστημα υγείας, λόγω του δεύτερου κύματος της επιδημίας κορονοϊού που πλήττει τη χώρα. Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης είναι το γεγονός πως από την αρχή του lockdown μέχρι και χθες – δηλαδή μέσα σε 12 ημέρες – οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 110%.

Η αρχή του δεύτερου lockdown, μέσω του οποίου υπήρχε η ελπίδα ανάσχεσης της πανδημίας, έγινε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Πλέον, στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 ανέρχονται πλέον σύμφωνα με την χθεσινή καταγραφή σε 4.079.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως σχεδόν 6 στους 10 ασθενείς της χώρας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, 2.057 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κλινικές Covid-19 και άλλοι 272 διασωληνωμένοι σε μονάδες στις δομές υγείας στη βόρεια Ελλάδα. Μεγάλο είναι το φορτίο θετικότητας και για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με εκείνα της Λάρισας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: νοσηλεύουν 189 ασθενείς σε απλές κλινικές και 28 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Υπερδιπλασιάστηκαν και οι διασωληνωμένοι

Οι δύσκολες ώρες που μετρά η χώρα μας, φαίνεται ιδιαιτέρως από τον αριθμό των διασωληνωμένων. Στις 7 Νοεμβρίου ο αριθμός αυτός ήταν 234 και χθες το βράδυ, έπειτα από 12 ημέρες είχαν εκτιναχθεί στους 504.

Το 54% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η ανησυχία των ειδικών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, εκφράζοντας την ανάγκη να αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για την κάλυψη των ασθενών με Covid-19 στις επιβαρυμένες περιοχές. Για τον λόγο αυτό, σε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στην Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας μετά και την λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση στους κλινικάρχες προκειμένου να συνδράμουν εθελοντικά στην μάχη κατά της πανδημίας.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη χθες έγιναν 150 νέες εισαγωγές ασθενών, με τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο να δέχονται τους περισσότερους εξ αυτών.

Ενδεικτικές της μεγάλης κυκλοφορίας του ιού στις περιφέρειες Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας είναι οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία κατά τη χθεσινή εφημερία. Στο νοσοκομείο Κατερίνης εισήχθησαν 15 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, σε εκείνο της Έδεσσας άλλοι 11, στο νοσοκομείο Γουμένισσας 10 ασθενείς και άλλοι 11 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, στο νοσοκομείο Κιλκίς 10 ασθενείς και 17 σε εκείνο της Δράμας. Άλλοι 35 σοβαρά νοσούντες μπήκαν για νοσηλεία στα δύο νοσοκομεία της Λάρρισας και 15 στο νοσοκομείο Βόλου.

Υπό έλεγχο η επιδημία στην Αττική

Καλύτερη είναι η κατάσταση της επιδημιολογικής εικόνας της Αττικής, σε αντίθεση με την εκρηκτική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Τα δεδομένα των ημερήσιων κρουσμάτων, των νοσηλειών, των διασωληνώσεων καταγράφουν ήπια άνοδο, που δεν δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.

Χθες στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ήταν 634, σχεδόν το 1/6 του συνόλου των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 158 ασθενεις, εκ των οποίων οι 137 ήταν διασωληνωμένοι. Μάλιστα, είναι σημαντικό παρότι αφορά την καταγραφή ενός 24ωρου, ότι οι διασωληνωμένοι στην Αττική χθες ήταν λιγότεροι από τους διασωληνωμένους της περασμένης Τετάρτης, από 142 που ηταν ο απολογισμός προχθες μειώθηκαν σε 137 χθες. Μπορεί να πρόκειται για αποσωληνώσεις και εξιτήρια, μπορεί για θανάτους και απώλειες, αλλά το γεγονός ότι δεν καλύφθηκαν μέσα στην ημέρα οι πέντε κλίνες με ΜΕΘ με άλλους διασωληνωμένους αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Αττική.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ