Θέρμανση σπιτιού: Αυτά είναι τα «μυστικά» για ζεστό σπίτι με τον πιο οικονομικό τρόπο!


Το ζεστό σπίτι μιας οικογένειας τον χειμώνα είναι το ιδανικό μέρος για να βρεθούν όλοι μαζί.

Ειδικά τον φετινό χειμώνα, που οι έξοδοι από το σπίτι περιορίζονται μόνο στις απαραίτητες, είναι βέβαιο πως θα μείνουμε μέσα και πως θέλουμε να αισθανόμαστε όσο πιο καλά μπορούμε. Η θέρμανση του σπιτιού όμως είναι ένα σοβαρό έξοδο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και εκείνος που έχει αναλάβει να τον εφαρμόζει και να τον εξυπηρετεί, το λαμβάνει πάντα υπόψη του. Ας δούμε όμως αναλυτικά μερικά «μυστικά» που μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα ζεστό σπίτι με τον πιο οικονομικό τρόπο – χωρίς να τρέχουμε να ελέγχουμε «ποιος άναψε το καλοριφέρ», «ποιος ανέβασε τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό» ή «ποιος ξέχασε αναμμένο τον θερμοπομπό»!

– Προσέχουμε το μέσο θέρμανσης που επιλέγουμε να ταιριάζει στον χώρο που θέλουμε να ζεσταίνει. Αν, δηλαδή, έχουμε ένα μικρό δωμάτιο, τότε πιθανώς η επιλογή ηλεκτρικού τύπου θέρμανσης είναι ιδανική. Εάν μιλάμε όμως για ένα ολόκληρο σπίτι, τότε θα πρέπει να μελετήσουμε ενδελεχώς την κατανάλωση και το πώς αυτή αποτυπώνεται, ώστε να συγκρίνουμε με άλλες μεθόδους και να καταλήξουμε στην ιδανική.

– Στην προαναφερθείσα ηλεκτρική θέρμανση, δεν συγκαταλέγονται τα κλιματιστικά, ειδικά τελευταίας τεχνολογίας, που πραγματικά μπορούν να ζεστάνουν όλο το σπίτι, να μας παρέχουν την καλύτερη ποιότητα αέρα στην εσωτερική ατμόσφαιρα και να είναι οικονομικά. Εφόσον επιλέξουμε αυτή τη λύση, θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την απόδοση κατανάλωσης ενέργειας/παραγωγής θερμότητας, βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή.

– Εάν ζούμε σε πολυκατοικία με κεντρικό σύστημα πετρελαίου θέρμανσης, τότε αξίζει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μετατροπής του σε αυτόνομο, ώστε ο έλεγχος να περάσει αποκλειστικά στα δικά μας χέρια. Το κόστος μετατροπής όμως, σε σχέση με την απόσβεση της επένδυσης, ίσως τελικά να μην μας συμφέρει – τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

– Εάν το σπίτι μας διαθέτει τζάκι, τότε, ειδικά φέτος, απαιτείται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις καύσεις. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι ένα «ενεργειακό τζάκι» μπορεί να είναι πολύ πιο αποδοτικό από άποψη θέρμανσης και πολύ πιο οικονομικό σε σχέση και με το παραδοσιακό, αλλά και με το πετρέλαιο θέρμανσης, πολλές φορές.

– Δεν θα πρέπει να «φοβόμαστε» την τεχνολογία. Πολλές φορές το κόστος της πιο εξελιγμένης τεχνολογικά λύσης να είναι υψηλότερο επί του παρόντος, όμως η απόσβεση στο ζήτημα της θέρμανσης, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Το σημαντικότερο είναι αρχικά να επιλέξουμε τι μας ταιριάζει και κατόπιν να αναζητήσουμε την πιο συμφέρουσα επιλογή.

– Μέθοδοι όπως οι αντλίες θερμότητας που εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στην αγορά, μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά συμφέρουσες, ειδικά εάν πρόκειται να θερμάνουμε μεγάλα σπίτια. Αξίζει μία προσεκτική έρευνα και σε αυτόν τον τομέα, προτού καταλήξουμε στη λύση που μας ταιριάζει.

Τέλος, αξίζει να επαναλάβουμε μία συμβουλή που είναι βέβαιο πως οι περισσότεροι έχουμε ακούσει αλλά, ίσως, δεν εφαρμόζουμε: Το να ανεβοκατεβάζουμε τον θερμοστάτη στα ύψη και στα… βάθη, δεν σημαίνει ότι ζεσταινόμαστε καλύτερα και ότι εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια. Αντίθετα, αυτές οι απότομες αυξομειώσεις οδηγούν σε περισσότεροι κατανάλωση ενέργειας, η οποία φυσικά και αποτυπώνεται στον τελικό λογαριασμό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ