Κορωνοϊός μετάδοση: Υψηλή μεταδοτικότητα του ιού 5 μέρες μετά τα συμπτώματα


Κορωνοϊός μετάδοση: Υψηλή μεταδοτικότητα του ιού 5 μέρες μετά τα συμπτώματα, έδειξε μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του St Andrews. 

Το γενετικό υλικό του Sars-CoV- 2, του ιού που προκαλεί το COVID– 19, μπορεί να ανιχνευθεί στα δείγματα αναπνευστικού ή στα κόπρανα των ασθενών για αρκετές εβδομάδες, αλλά δεν βρέθηκε ζωντανός ιός σε οποιοδήποτε είδος δείγματος που συλλέχθηκε μετά από εννέα ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με την έρευνα. Ο κύριος συγγραφέας Δρ. Muge Cevik είπε: “Είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που έχει εξετάσει και συγκρίνει εκτενώς το ιικό φορτίο και έχει απορριφθεί για… τρεις ανθρώπινους κορωνοϊούς.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Microbe, εξέτασε συγκεκριμένα τα άτομα που είχαν μολυνθεί από COVID- 19 και κυρίως τα άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα έχουν σημασία μόνο για την περίοδο αυτοαπομόνωσης για άτομα με επιβεβαιωμένη COVID-19, και δεν ισχύουν για άτομα που απλά βρίσκονται σε καραντίνα μετά από επαφή με κάποιον μολυσμένο. Πολλές χώρες προτείνουν τα άτομα με τον ιό να αυτοαπομονωθούν για 10 ημέρες, το οποίο οι συντάκτες αναφέρουν ότι είναι σύμφωνο με τα ευρήματά τους, καλύπτοντας προσεκτικά την περίοδο της μολυσματικότητας. Η κατανόηση του πότε οι ασθενείς είναι πιθανότερο να είναι μολυσματικοί είναι σημαντική για την ενημέρωση των αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Η μελέτη εξέτασε βασικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ιικού φορτίου – πώς η ποσότητα του ιού στο σώμα αλλάζει καθ ’ όλη τη διάρκεια της λοίμωξης  το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κάποιος αποκαλύπτει γενετικό υλικό του ιού. Η έρευνα μεταξύ ασθενών έδειξε ότι: Το υψηλότερο ιικό φορτίο COVID- 19 ανιχνεύθηκε νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου – κατά την έναρξη των συμπτωμάτων ή πριν από την πέμπτη ημέρα των συμπτωμάτων σε αντίθεση με το ιικό φορτίο των SARS και MERS που έφτασε στο μέγιστο στις 10-14 ημέρες και 7έως 10 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων αντίστοιχα, εξηγώντας γιατί η μετάδοση αυτών των ιών μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά με άμεση ταυτοποίηση, απομόνωση και καραντίνα των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ