Αυτοφροντίδα τσιγάρο: Σκέφτεσαι να καπνίσεις, πήγαινε για τρέξιμο


Αυτοφροντίδα τσιγάρο: Σκέφτεσαι να καπνίσεις, πήγαινε για τρέξιμο. Πώς να εμποδίσετε το κάπνισμα;  Πράγματι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 150 εκατομμύρια έφηβοι παγκοσμίως είναι ήδη καπνιστές.

Πρόκειται για ανησυχητικό στοιχείο, δεδομένου ότι ο καπνός έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα και του ΧΑΠ, μεταξύ άλλων πιθανών θανατηφόρων νόσων. Περισσότερα δεδομένα: σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, ο καπνός σκοτώνει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ αρκετά εκατομμύρια περισσότεροι πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό. Υπάρχει μόνο ένα καλύτερο ορόσημο για την κατάργηση του καπνίσματος: δεν γίνεται έναρξη. Γι’ αυτό η πρόληψη είναι τόσο σημαντική!

Πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα ότι το κάπνισμα βοηθά στη μείωση του άγχους. Αν και είναι αλήθεια ότι όταν καπνίζουμε μπορούμε να αισθανθούμε μια σύντομη αίσθηση ηρεμίας, αυτή εξαφανίζεται γρήγορα και ο καπνιστής δεν χρειάζεται να περάσει πολλή ώρα για να ανάψει ένα νέο τσιγάρο για να σταματήσει να μεγαλώνει το άγχος. Η άσκηση μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί ο πειρασμός να δοκιμάσουμε τον καπνό. Ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση πράγματι μειώνουν την αγωνία και το άγχος.

Μα αν το κάνετε… Μην καπνίζετε μπροστά σε άλλους. Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε το κάπνισμα, όχι στον εαυτό σας, αλλά σε άλλους (ειδικά οι νεότεροι), είναι να οδηγήσετε το παράδειγμα και να μην καπνίζετε μπροστά τους . Τα μοντέλα έχουν μεγάλη επιρροή σε αυτές τις ηλικίες (αν και κάθε έφηβος αισθάνεται σαν μοντέλα μερικοί άνθρωποι, και όχι άλλοι), αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκτέλεση αυτής της επιβλαβούς δράσης μπροστά τους μπορεί να βοηθήσει. Δεν θα είχε νόημα να πούμε στον γιο μας ή στον μαθητή μας: ” Μην καπνίζετε, το κάπνισμα είναι κακό “, με ένα αναμμένο τσιγάρο στο χέρι, σωστά;

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ