ΟΗΕ – Αιθιοπία: Ο Γκουτέρες ζητεί «το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων»


O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να «ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό που παγιδεύτηκε στις μάχες στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, εκφράζοντας παράλληλα λύπη που οι αρχές αρνούνται οποιαδήποτε διαμεσολάβηση.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στην Αιθιοπία και ο δραματικός ανθρωπιστικός αντίκτυπος που απορρέει από αυτήν, περιλαμβανομένου του Σουδάν», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να κινητοποιήσουμε ανθρωπιστική υποστήριξη για τους πρόσφυγες που είναι ήδη στο Σουδάν. Ζητήσαμε πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε χωρίς άλλη διευκρίνιση για την τοποθεσία τους.

Επί του παρόντος «είναι μια μαύρη τρύπα» αυτή η περιοχή του Τιγκράι στην Αιθιοπία όπου εκτυλίσσονται οι μάχες, διευκρίνισε αξιωματούχος του ΟΗΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Πρέπει να μπορούν να φθάσουν στους πληθυσμούς που βρίσκονται στα μεγάλα κέντρα, διευκρίνισε.

«Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει η ανθρωπιστική βοήθεια να διοχετευτεί στις ζώνες των συγκρούσεων», συνέχισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Αυτό είναι τεράστια ανησυχία για εμάς και ελπίζω ότι αυτές οι εκκλήσεις θα εισακουστούν».

«Ελπίζω αυτό να τελειώσει γρήγορα και η Αιθιοπία να είναι σε θέση να βρει την ειρήνη που χρειάζεται για την ανάπτυξή της και την ευημερία των κατοίκων της», δήλωσε επίσης ο Γενικός Γραμματέας.

Δυστυχώς, «μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία συμφωνία των αιθιοπικών αρχών για εξωτερική διαμεσολάβηση», είπε αναφέροντας παράλληλα ότι αυξήθηκαν οι εκκλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες προς τους ηγέτες στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο.

«Και αυτός είναι πιθανόν ο λόγος για τον οποίο αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε ακόμη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και καμιά πρωτοβουλία δεν υπήρξε», πρόσθεσε. «Είμαστε απολύτως στη διάθεση της Αφρικανικής Ένωσης, την προεδρία της οποίας έχει η Νότια Αφρική, για να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία» της Ένωσης αυτής, κατέληξε.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ