Κρούσματα Σήμερα: Πανελλήνιο σοκ από τους 108 θανάτους – Ολοταχώς για νέο Lockdown


Κρούσματα σήμερα: «Μαύρο» ρεκόρ με 108 θανάτους στην Ελλάδα. Πρώτη φορά τριψήφιος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τον ιό. Νέο lockdown δεδομένα μετά την 1η Δεκεμβρίου

Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελλάδα κατέγραψε τριψήφιο αριθμό θανάτων σε ένα 24ωρο. Οι 108 θάνατοι που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (21.11) από τον ΕΟΔΥ αποτελούν το «μαύρο» ρεκόρ της χώρας. Ένας αριθμός που γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικός αν αναλογιστεί κανείς πως σημειώθηκε αρνητική επίδοση και σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους.

Οι 522 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανά την επικράτεια, είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Ο εν λόγω δείκτης, όπως και αυτός των θανάτων, είναι και ο πιο σημαντικός.

Προφανώς και έχουν τη δική τους σημασία τα κρούσματα, τα οποία όσο δεν πέφτουν θα κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση και στους υπόλοιπους δείκτες, πλην όμως όσο δεν παίρνει «ανάσα» το ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας και δεν μειώνονται οι διασωληνωμένοι, τόσο θεωρείται σίγουρο πως θα παραταθούν – υπάρχει σκέψη να γίνουν και πιο αυστηρά – τα μέτρα.

Πάνω από τέσσερις νεκροί την ώρα

Η Ελλάδα, όπως αναφέραμε, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού κατέγραψε τριψήφιο αριθμό απωλειών λόγω της φονικής νόσου. Ο ιός σκοτώνει 4,5 ανθρώπους ανά μία ώρα στη χώρα μας κι όσο αυτός ο ρυθμός αυξάνεται, αντί να μειώνεται τα μέτρα θα παραμένουν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνουν και πιο αυστηρά καθώς υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των ΜΕΘ και με τους ανθρώπους που νοσηλεύονται έχοντας προσβληθεί από τον ιό.

Ημερομηνία Θάνατοι Ρυθμός θανάτων λόγω COVID-19
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 34 θάνατοι 1,4 νεκροί/ώρα
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 35 θάνατοι 1,4 νεκροί/ώρα
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 41 θάνατοι 1,7 νεκροί/ώρα
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 41 θάνατοι 1,7 νεκροί/ώρα
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 43 θάνατοι 1,75 νεκροί/ώρα
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 50 θάνατοι 2 νεκροί/ώρα
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 38 θάνατοι 1,5 νεκροί/ώρα
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 38 θάνατοι 1,5 νεκροί/ώρα
Κυριακή 15 Νοεμβρίου 71 θάνατοι 2,95 νεκροί/ώρα
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 59 θάνατοι 2,45 νεκροί/ώρα
Τρίτη 17 Νοεμβρίου 63 θάνατοι 2,62 νεκροί/ώρα
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 60 θάνατοι 2,5 νεκροί/ώρα
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 59 θάνατοι 2,45 νεκροί/ώρα
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 72 θάνατοι 3 νεκροί/ώρα
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 108 θάνατοι 4,5 νεκροί/ώρα
Δεδομένο το νέο lockdown

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι οριστικό πως δεν θα υπάρξει άρση του Lockdown την 1η Δεκεμβρίου όπως ήταν το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης. Ήδη οι λοιμωξιολόγοι και η ομάδα επιστημόνων έχει κάνει σαφές πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επέλθει χαλάρωση, όσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκτρών συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία.

Θεωρείται πια σίγουρο, ενώ υπάρχουν και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, πως θα υπάρξει παράταση του Lockdown. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα – την τρίτη από την εφαρμογή των μέτρων – όπου θα κριθούν πολλά για τη συνέχιση των περιορισμών. Αν αρχίσει να φαίνεται βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ίσως υπάρξει περιθώριο για μια μερική χαλάρωση των μέτρων όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Σε διαφορετική περίπτωση, που θα μιλάμε για το χείριστο σενάριο βέβαια, τα μέτρα θα συνεχιστούν και είναι πολύ πιθανό για ένα χρονικό διάστημα να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά έτσι ώστε να βελτιωθεί η εικόνα και να «ανασάνει» το σύστημα υγείας που… στενάζει από τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ