Το κιλό αποκτά νέο ορισμό


Την αλλαγή του ορισμού του κιλού συμφώνησαν σήμερα ομόφωνα επιστήμονες που πήραν μέρος στη διάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών στις Βερσαλίες.

Μέχρι τώρα ως κιλό ορίζεται το βάρος που περιέχει ένας κύλινδρος από κράμα πλατίνας-ιριδίου, που φυλάσσεται καλά στις Σέβρες, πολύ κοντά στο Παρίσι, και είναι γνωστός ως «Le Grand K» ή αλλιώς το μοναδικό αληθινό κιλό.

Το σύστημα αυτό ισχύει διεθνώς για τη μέτρηση βάρους απ’ το 1889. Από τότε δημιουργήθηκαν διάφορα αντίγραφα που μοιράστηκαν ανά τον κόσμο και το πρωτότυπο έχει δει ελάχιστες φορές το φως του ήλιου.

Σήμερα όμως που η ακριβής μέτρηση είναι κρίσιμης σημασίας για πολλά πράγματα, τόσο για το εμπόριο όσο και την επιστήμη, η επιστημονική κοινότητα φαίνεται πως προκρίνει ένα πιο ισχυρό ορισμό που να σχετίζεται με κάποια φυσική σταθερά.

Έτσι, στη σημερινή διάσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 60 χώρες, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ μιας νέας μέτρησης που βασίζεται στη σταθερά του Πλανκ, τη μικρότερη δυνατή μονάδα ενέργειας που δεν αλλάζει ποτέ και από την οποία μπορεί να προκύψει η μάζα σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχέση μάζας-ενέργειας, εξηγεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει το Associated Press η νέα φόρμουλα για τον ορισμό του κιλού θα έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τη μεταλλικό αντικείμενο που χρησιμοποιείται ως πρότυπο μέτρησης για περισσότερο από ένα αιώνα.

Σε αντίθεση με ένα φυσικό αντικείμενο, όπως το «Μεγάλο Κ», η νέα φόρμουλα δεν πρόκειται να μαζέψει μόρια ή σκόνη, να φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου ή να πέσει και να σπάσει. Επίσης αναμένεται πιο ακριβής ειδικά στη μέτρηση πολύ, πολύ μικρών μαζών και αντίστοιχα πολύ μεγάλων.

Η αλλαγή αυτή βέβαια όπως σημειώνουν δεν πρόκειται να έχει κάποιο εμφανή αντίκτυπο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Θα σημάνει όμως επάρκεια για το «Μεγάλο Κ» και τα έξι επίσημα αντίγραφά του κι ότι δεν θα χρειάζεται πια τα κράτη να στρέφονται στη Γαλλία για το ακριβές κιλό.

Βέβαια, παρά την απόσυρσή του, το «Μεγάλο Κ» θα συνεχίσει να φυλάσσεται καλά, καθώς οι επιστήμονες θέλουν να συνεχίσουν να το μελετούν ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο αλλάζουν σταδιακά οι μάζες με την πάροδο του χρόνου.

Εκτός από το κιλό η σημερινή ψηφοφορία αφορούσε επίσης άλλες τρεις μετρήσεις στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI): το αμπέρ, το κέλβιν και το mole (γραμμομόριο). Το αμπέρ θα ορίζεται με βάση το φορτίο τού ηλεκτρονίου, το κέλβιν με βάση τη Σταθερά Μπόλτζμαν και το γραμμομόριο με βάση τη Σταθερά Αβογκάντρο.

H αναθεώρηση του ορισμού των συγκεκριμένων μονάδων μέτρησης θα τεθεί επίσημα σε ισχύ στις 20 Μαΐου του 2019.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ