Κορωνοϊός τεστ: Οι συχνές και γρήγορες δοκιμές θα μπορούσαν να “εξοντώσουν” τον ιό


Κορωνοϊός  τεστ: Η δοκιμή του μισού πληθυσμού εβδομαδιαίως με φθηνές, ταχείας ανακύκλωσης δοκιμές COVID-19 θα οδηγούσε τον ιό στην εξάλειψη μέσα σε εβδομάδες – ακόμη και αν αυτές οι δοκιμές είναι σημαντικά λιγότερο ευαίσθητες από τις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εξατομικευμένες καραντίνες» χωρίς να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα λιανικής και σχολεία, ανέφεραν οι συγγραφείς. “Το μεγάλο εύρημά μας είναι ότι, όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία, είναι καλύτερο να έχουμε μια λιγότερο ευαίσθητη δοκιμή με αποτελέσματα σήμερα από μια πιο ευαίσθητη με αποτελέσματα αύριο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Daniel Larremore, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο CU. “Αντί να πούμε σε όλους να μείνουν στο σπίτι, ώστε να είστε σίγουροι ότι ένα άτομο που είναι άρρωστο δεν το διαδίδει, θα μπορούσαμε να πούμε μόνο στους μεταδοτικούς ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι, ώστε όλοι οι άλλοι να μπορούν να ζουν κανονικά.”

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances , ο Larremore συνεργάστηκε με συνεργάτες στο Ινστιτούτο BioFrontiers της CU και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard TH Chan για να διερευνήσει εάν η ευαισθησία των δοκιμών, η συχνότητα ή ο χρόνος ανακύκλωσης είναι πιο σημαντικοί παράγοντες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID- 19.

Οι ερευνητές έλεγξαν τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για το πώς το ιικό φορτίο ανεβαίνει και πέφτει μέσα στο σώμα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, όταν οι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα και όταν γίνονται μεταδοτικοί. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μαθηματική μοντελοποίηση για να προβλέψουν τον αντίκτυπο του ελέγχου με διαφορετικά είδη δοκιμών σε τρία υποθετικά σενάρια: σε 10.000 άτομα, σε περιβάλλον πανεπιστημίου 20.000 ατόμων και σε μια πόλη 8,4 εκατομμυρίων.

Όσον αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης, διαπίστωσαν ότι η συχνότητα και ο χρόνος ανακύκλωσης είναι πολύ πιο σημαντικοί από την ευαισθησία δοκιμής. Για παράδειγμα, σε ένα σενάριο σε μια μεγάλη πόλη, οι εκτεταμένες δοκιμές δύο φορές την εβδομάδα με μια γρήγορη αλλά λιγότερο ευαίσθητη δοκιμή μείωσαν τον βαθμό μολυσματικότητας ή R0 (“R naught”) του ιού κατά 80%. Όμως, οι δοκιμές δύο φορές την εβδομάδα με μια πιο ευαίσθητη δοκιμή PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), η οποία διαρκεί έως και 48 ώρες για την επιστροφή των αποτελεσμάτων, μείωσε τη μολυσματικότητα κατά μόλις 58%. Όταν η ποσότητα των δοκιμών ήταν η ίδια, η ταχεία δοκιμή μείωνε πάντα τη μολυσματικότητα καλύτερα από την πιο αργή, πιο ευαίσθητη δοκιμή PCR. Αυτό συμβαίνει επειδή περίπου τα 2/3 των μολυσμένων ατόμων δεν έχουν συμπτώματα και καθώς περιμένουν τα αποτελέσματά τους, συνεχίζουν να διαδίδουν τον ιό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ