Αυξάνονται οι πιθανότητες παράτασης του lockdown – Τι λένε οι ειδικοί


O κορωνοϊός εξαπλώνεται στη χώρα μας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί θλιβερά ρεκόρ, καθώς το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 108 άνθρωποι «έσβησαν» από τον ιό στη χώρα μας.

Η κατακόρυφη αυτή αύξηση των θανάτων θα οδηγήσει πιθανότατα σε παράταση του lockodown, το οποίο με τα μέχρι τώρα δεδομένα ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Κυριακή 22 Νοεμβρίου 1498 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

4810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ταυτόχρονα, έντονη ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων καθώς 540 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με αυτόν τον τρόπο. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς οι 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Σοκάρουν οι τριψήφιοι αριθμοί θανάτων
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως για δεύτερη ημέρα (Κυριακή 22/11) ο αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού ήταν τριψήφιος στην Ελλάδα, καθώς και πως ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε εκ νέου αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με έρευνα της ΔιαΝΕΟσις που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183ων ημερών έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς.
  • Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600.
  • Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 900.
  • Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200.
  • Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, οι τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500.
  • Πολύ υψηλός είναι και ο δείκτης θετικότητας, που έφτασε στο 11,8% (από τα 100 τεστ που διενεργήθηκαν σχεδόν τα 12 ήταν θετικά) τη στιγμή που το όριο συναγερμού τοποθετείται στο 4%.
Οι νέοι στο «στόχαστρο» του κορωνοϊού: Διασωληνωμένη 28χρονη – Κατέληξε 33χρονη
Οι ειδικοί δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως κανείς δεν είναι άτρωτος από τον ιό. Κάτι που επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο καθώς αρκετά θύματα του κορωνοϊού είναι νεαρής ηλικίας και σε κάποιες περιπτώσεις δίχως υποκείμενα νοσήματα.

Όπως έγινε γνωστό χθες, διασωληνωμένη νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης 28χρονη μητέρα, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, διοίκηση, γιατροί και ΕΚΑΒ αναζητούσαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και τελικά βρέθηκε αργά τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με την 28χρονη να δίνει τη δική της μάχη με τον κορωνοϊό. Η ασθενής είναι μητέρα ενός πολύ μικρού παιδιού και δεν φέρεται να πάσχει από υποκείμενα νοσήματα. Νόσησε από κορωνοϊό πριν λίγες ημέρες και η υγεία της επιδεινώθηκε ξαφνικά το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί ο θάνατος μιας 33χρονης στην Αλεξανδρούπολη από επιπλοκές του κορωνοϊού. Η νεαρή γυναίκα διακομίσθηκε το Σάββατο το βράδυ στο νοσοκομείο της πόλης όμως δεν κατάφερε καθώς κατέληξε από ανακοπή.

Επιπλέον, την τελευταία τους πνοή άφησαν δύο άνδρες, ένας 73 ετών από την Ξάνθη και ένας 66 ετών από την Καβάλα που είχαν υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.

Τέλος, κατέληξε μια 84χρονη από τις Φέρες που έπασχε και αυτή από υποκείμενα νοσήματα. Χθες (22 Νοεμβρίου) στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 91 ασθενείς, εκ των οποίων 75 στη covid-19, στη ΜΕΘ 13 και στη ΜΕΛ 4.

Χ. Γώγος: «Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων

Ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τόνισε πως«είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».

Στη σκιά των αρνητικών ρεκόρ, ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.

Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά όμως το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι όπως είπε να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια.

Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Απελπιστική η κατάσταση – Φοβάμαι για τρίτο κύμα
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος δεν δίστασε να αναφέρει ότι φοβάται ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, είπε: «Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε.

Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική.

Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα. Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;

Μην νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… Θα ανοίξει η οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα».

Παράταση του lockdown για ακόμη 3 εβδομάδες «βλέπει» ο Εξαδάκτυλος
«Οι αριθμοί που βλέπουμε να αυξάνονται τελευταίοι στην πανδημία, είναι και αυτοί που θα μειωθούν τελευταίοι», λέει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τονίζει ότι οι τραγικοί θάνατοι που συμβαίνουν κατά εκατοντάδες τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, είναι το θλιβερό αποτέλεσμα των μολύνσεων που συνέβησαν πριν από τουλάχιστον 20 μέρες, όταν δεν είχαμε λάβει ακόμη αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

«Πρώτα θα δούμε να πέφτει ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων που ανιχνεύονται, μετά θα δούμε τους νοσηλευόμενους και τελευταίους του θανάτους», και συνεχίζει: «Γιατί οι θάνατοι προκύπτουν από τους παλαιότερους αριθμούς των μολύνσεων. Γιατί για να φτάσει στο σημείο να καταλήξει ο άνθρωπος, έχει νοσήσει πριν από πολύ χρονικό διάστημα, έχει επιδεινωθεί και έχει νοσηλευθεί, έμεινε ή δεν έμεινε κάποιες μέρες στην εντατική και μετά από κάποιον χρόνο κατέληξε».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ