Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε θα πληρωθεί- Ποιοι θα το πάρουν «ψαλιδισμένο» – Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό


Δώρο Χριστουγέννων 2020:Στους λογαριασμούς των εργαζομένων έως τις 21 Δεκεμβρίου υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας – Το πότε θα καταβάλουν οι εργοδότες το Δώρο που τους αντιστοιχεί είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του Πάσχα, δηλαδή η ολιγόμηνη παράταση. 

Η πανδημία του κορονοϊού και το δεύτερο κύμα, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα έχουν φέρει τα πάνω- κάτω και στην καταβολή του φετινού Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Περί τα 515 εκατ. ευρώ είναι το κόστος του Προϋπολογισμού για τα επιπλέον 266 ευρώ στην αποζημίωση των εργαζομένων σε αναστολή τον Νοέμβριο και την αναλογική συμμετοχή του κράτους στο δώρο Χριστουγέννων, που πρέπει να λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πάρουν αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωση ειδικού σκοπού που πήραν.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες ήταν 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής ενώ για τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 800 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο θα είναι της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους και έως 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.

Ωστόσο, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι με μέγιστη διάρκεια αναστολής σύμβασης τους δυόμισι μήνες οι απώλειες θα είναι ως 10% για τους χαμηλόμισθους των 750 ευρώ, ως 17% για μισθωτούς των 1.110 ευρώ, ως 21% για μεσαίους μισθούς των 1.560 ευρώ, και μεγαλύτερες για μεγαλύτερους μισθούς.

Έτσι, εφόσον εργαζόμενος που πληρώνεται, με 1.200 ευρώ, τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, από τον Μάιο του 2020, μέχρι και το τέλος του έτους, τότε αντί για 1.200 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων, θα λάβει το ποσό των 534 ευρώ, δηλαδή μειωμένο δώρο, κατά 55,5%.

«Τυχεροί» είναι όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μισθό χαμηλότερο των 534 ευρώ και το διάστημα Μαΐου- Δεκεμβρίου είχαν τεθεί σε αναστολή.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λάβουν το τμήμα του φετινού δώρου που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή, με βάση τον μισθό της αναστολής, δηλαδή τα 534 ευρώ και όχι τον μισθό που λάμβαναν από τον εργοδότη τους.

Να σημειωθεί ότι δεν θα έχουν μείωση όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης με την πρώτη καραντίνα που έληξε στις 30 Απριλίου, εκτός αν τους έπιασαν οι στοχευμένες αναστολές συμβάσεων που έγιναν από Μάιο και μετά σε διάφορους κλάδους.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν μπει σε αναστολή ή μπαίνουν μέσα στον Νοέμβριο το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε δύο δόσεις.

Μία δόση θα καταβάλει το κράτος με το ποσό του δώρου που αντιστοιχεί στις αναστολές και υπολογίζεται να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και την άλλη δόση θα την καταβάλλει ο εργοδότης που αντιστοιχεί στο ποσό του ονομαστικού μισθού μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Mη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων-Ενέργειες εργαζόμενου

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Για τους μισθωτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Με την online εφαρμογή του έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ