Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για τους αριθμούς – Φόβοι για τριψήφιο αριθμό θανάτων και πάλι


Κρούσματα σήμερα: Η πρώτη εβδομάδα στην οποία θα πρέπει να φανούν τα αποτελέσματα του lockdown έχει ξεκινήσει. Φόβοι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με τριψήφιο αριθμό θανάτων.

Από τις 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα είναι σε lockdown προκειμένου να σταματήσει την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα. Μέχρι τώρα, στις πρώτες δυο εβδομάδες της εφαρμογής των μέτρων, τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί όσο θα περίμενε κανείς στον δείκτη των κρουσμάτων. Αντίθετα, η κατάσταση ειδικότερα στις ΜΕΘ και σε ό,τι αφορά τους συνανθρώπους μας που δεν τα καταφέρνουν και φεύγουν από τη ζωή, έχει γίνει δραματική.

Τη στιγμή που η αγωνία για τις αντοχές του συστήματος υγείας έχει κορυφωθεί, έχουν επιταχθεί ακόμα και ιδιωτικές κλινικές για να κερδηθεί η μάχη με την πανδημία και δυστυχώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών, υπάρχει μεγάλη αγωνία για τους αριθμούς που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα. Ο μεγαλύτερος φόβος, αυτή τη στιγμή αφορά τον αριθμό των θανάτων καθώς θα είναι δραματική και ανησυχητική η καταγραφή τριψήφιου αριθμού νεκρών συνανθρώπων μας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Παράλληλα, εξίσου σημαντικός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων, που καθημερινά αυξάνεται και ξεπερνά το αρνητικό προηγούμενο ρεκόρ. Την Κυριακή (22.11) θυμίζουμε πως ανακοινώθηκαν 540 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, με την κατάσταση να είναι οριακή ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Με δεδομένο, πάντως, πως διαρκώς ανακοινώνονται θάνατοι συνανθρώπων μας μέσα στην ημέρα, οι φόβοι για τριψήφιο αριθμό και τη Δευτέρα (23.11) τείνουν να επιβεβαιωθούν.

Με μια τέτοια κατάσταση να έχει διαμορφωθεί, είναι προφανές πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η συνέχιση του Lockdown. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η λήψη επιπλέον μέτρων, πιο αυστηρών, για να μπορέσει να μπει ένα «φρένο» στα μακάβρια νούμερα. Τόσο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, όσο κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς.

Όλη η προσοχή στο σύστημα υγείας

Όπως ξεκαθάρισε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αντέξει το σύστημα υγείας. Μέσα από τη μείωση των κρουσμάτων, που θα πρέπει να κάνει την εμφάνισή της από αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα του lockdown που έχει επιβληθεί από τις 7 Νοεμβρίου, σταδιακά θα βελτιωθούν και οι δείκτες που αφορούν τους ανθρώπους που εισάγονται σε ΜΕΘ και θα μειωθούν οι θάνατοι.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να γίνεται πιστή εφαρμογή των μέτρων όσο κι αν έχει επέλθει κόπωση στην κοινωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το σύστημα υγείας μπει σε μια ακόμα πιο βαθιά «κρίση» και η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τότε δεν αποκλείεται να μπούμε στη διαδικασία αυστηρότερων μέτρων. Ενδεχομένως, δηλαδή, να μην είναι τόσο ουτοπικό το σενάριο της εφαρμογής του ολικού lockdown «τύπου Κίνας» για ένα 15ήμερο, προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στο σύστημα υγείας της χώρας.

«Πάντα στο τραπέζι τα πιο αυστηρά μέτρα»

«Η αυστηροποίηση των μέτρων είναι πάντα στο τραπέζι. Όταν αντιμετωπίζεις μια τέτοια κατάσταση δεν μπορείς να την αφήσεις ανεξέλεγκτη. Όσο αυξάνεται αυτή η τάση να υπάρχουν βαριά περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ και αν αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στο ΕΣΥ, βεβαίως και θα τεθεί ξανά θέμα για πιο αυστηρά μέτρα», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σχολίασε ωστόσο πως «Θα πρέπει εδώ να πούμε, βέβαια, πως θα είναι πολύ σημαντική αυτή η εβδομάδα που θα διανύσουμε. Η 3η εβδομάδα του lockdown είναι αυτή που θα δείξει τα πρώτα του αποτελέσματα, οι δυο πρώτες δεν είναι ενδεικτικές αφού τα περισσότερα κρούσματα και βαριά περιστατικά μπορεί να έχουν νοσήσει στην αρχή του ή πριν από αυτό. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα πάρουμε στην αρχή της εβδομάδας, θα δείξουν και το αν υπάρχει μια τάση βελτίωσης ή όχι. Με βάση αυτά τα δεδομένα πάντα γίνονται κι οι όποιες προτάσεις για τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε και να τηρήσουμε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ