Κορωνοϊός αντισώματα: Ανιχνεύονται έως και 3 μήνες μετά τη μόλυνση


Κορωνοϊός αντισώματα: Μια νέα μελέτη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) δείχνει ότι τα αντισώματα IgA και IgM στο SARS-CoV-2 αποσυντίθενται γρήγορα, ενώ τα επίπεδα αντισωμάτων IgG διατηρούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση. Η μακρύτερη παρακολούθηση αυτής της κοόρτης θα παρέχει πολύ-απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια διαφόρων τύπων αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19, καθώς και τον ρόλο τους στην προστασία από ασθένειες και επαναμόλυνση.

Κορωνοϊός αντισώματα: Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, υπήρξαν δύο καίρια ερωτήματα: πόσα άτομα έχουν πραγματικά μολυνθεί και εάν τα μολυσμένα άτομα προστατεύονται από μελλοντικές μολύνσεις ή ασθένειες. Οι ερευνητές της ISGlobal Carlota Dobaño και Alberto García-Basteiro ενώθηκαν δυνάμεις για να βοηθήσουν στην απάντηση αυτών των ερωτήσεων με τη μελέτη SEROCOV1 , η οποία σκοπεύει να παρακολουθήσει μια ομάδα περισσότερων από 550 εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Νοσοκομείο Clínic της Βαρκελώνης.

Η ομάδα έδειξε ότι , στην κορυφή της πανδημίας COVID-19 στην Ισπανία, ο επιπολασμός της λοίμωξης SARS-CoV-2 μεταξύ των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη ήταν 11,2% (9,2% είχαν αντισώματα και 2% είχαν ενεργή λοίμωξη που ανιχνεύτηκε από PCR). Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τον επιπολασμό των αντισωμάτων μεταξύ του γενικού πληθυσμού στη Βαρκελώνη (7%), που εκτιμήθηκε από μια εθνική μελέτη οροεπιπολασμού που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, ερευνητές από το ISGlobal και το Hospital Clínic παρουσιάζουν δεδομένα μετά από τρεις μήνες παρακολούθησης της ίδιας κοόρτης εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όπως και στην πρώτη μελέτη, χρησιμοποιήθηκε μια ανοσολογική δοκιμασία με βάση την τεχνολογία Luminex που ανέπτυξε η ομάδα του Dobaño για τη μέτρηση τριών κύριων τύπων αντισωμάτων (IgM, IgG και IgA) που κατευθύνονται ενάντια στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) του SARS-CoV-2 Spike πρωτεΐνη, η οποία της επιτρέπει να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ένα μήνα μετά την αρχική αξιολόγηση της οροεπιθετικότητας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου 2020, το ποσοστό των συμμετεχόντων με ενδείξεις προηγούμενης ή τρέχουσας λοίμωξης είχε αυξηθεί στο 15% και ότι περίπου το 60% των νέων μολύνσεων που εντοπίστηκαν ήταν ασυμπτωματικές. “Σε ένα μήνα, βρήκαμε 25 νέες μολύνσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, κάτι που είναι αρκετά υψηλό, δεδομένου ότι η κορυφή της πανδημίας είχε περάσει και ο πληθυσμός είχε περιοριστεί για περισσότερο από ένα μήνα”, λέει ο García-Basteiro, ο οποίος είναι επίσης ιατρός στη Διεθνή Υπηρεσία Υγείας του Νοσοκομείου Clínic.

Από τους 82 οροθετικούς συμμετέχοντες που εντοπίστηκαν τον 1ο μήνα, οι 66 παρακολουθήθηκαν για δύο επιπλέον μήνες. Μέχρι τον τρίτο μήνα, τα περισσότερα (78%) δεν είχαν πλέον ανιχνεύσιμα επίπεδα IgM, μερικά (24,5%) δεν είχαν πλέον ανιχνεύσιμα IgA, αλλά η πλειονότητα (97%) διατήρησε ανιχνεύσιμα επίπεδα IgG. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα IgG σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες αυξήθηκαν σε σύγκριση με την πρώτη ανάλυση. Τα συμπτωματικά περιστατικά είχαν υψηλότερα επίπεδα IgA αλλά δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην ταχύτητα με την οποία μειώθηκαν τα αντισώματα μεταξύ ασυμπτωματικών και συμπτωματικών λοιμώξεων. Συνολικά, τα επίπεδα IgG1 ήταν υψηλότερα, αν και τα υψηλά επίπεδα IgG2 συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων.

“Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι τα αντισώματα IgM και IgA μειώνονται γρήγορα εντός του πρώτου μήνα ή δύο μετά τη μόλυνση, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διεξαγωγή μελετών οροεπιπολασμού ή την ερμηνεία ορολογικών αποτελεσμάτων”, λέει ο Gemma Moncunill, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Ενώ η διάρκεια ανιχνεύσιμων IgG αντισωμάτων μετά τη μόλυνση είναι ακόμα άγνωστο, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι παραμένουν σχετικά σταθερά για τουλάχιστον τρεις μήνες “, προσθέτει. Η ομάδα SEROCOV1 (η οποία περιλαμβάνει ερευνητές από διάφορα προγράμματα της ISGlobal και από τα τμήματα Υγείας, Προληπτικής Ιατρικής και Διεθνούς Υγείας στο Hospital Clínic) να παρακολουθήσει αυτήν την κοόρτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκτιμηθεί η εξέλιξη του οροεπιπολασμού σε αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου, η διάρκεια ανιχνεύσιμων αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ισοτύπων και υποκατηγοριών σε πολλά αντιγόνα, και ο ρόλος τους στην προστασία από ασθένειες και επαναμόλυνση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ