Κλιματικές αλλαγές: Η επίδραση της πανδημίας στην αύξηση του CO2


Κλιματικές αλλαγές: Η επίδραση της πανδημίας στην αύξηση του CO2. Η παγκόσμια απόκριση στην κρίση Covid-19 είχε μικρό αντίκτυπο στη συνεχή αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων CO2, αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Φέτος, οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν δραματικά λόγω των κλειδωμάτων που έχουν μειώσει σημαντικά τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Ωστόσο, αυτό έχει επιβραδύνει ελάχιστα τη συνολική αύξηση των συγκεντρώσεων, αναφέρουν επιστήμονες. Οι συγκεντρώσεις αερίων  είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα παλαιότερων και σημερινών εκπομπών μιας σειράς ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του οξειδίου του αζώτου.

 

Μέσω της Συμφωνίας του Παρισιού, οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές αυτών των ρύπων που παράγονται, για παράδειγμα, μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Αυτά τα αέρια παγιδεύουν τη θερμότητα κοντά στην επιφάνεια της γης, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες. Αυτή η πλανητική υπερθέρμανση απειλεί τον εφοδιασμό σε παγκόσμια τρόφιμα, καθιστά τα καιρικά φαινόμενα -όπως οι τροπικές καταιγίδες και οι καύσωνες- πιο ακραία και αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας που προκαλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα επίπεδα CO2 μετρούνται σε μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) – ένδειξη της συνολικής ατμοσφαιρικής αφθονίας τους. Σύμφωνα με τον WMO, ο παγκόσμιος μέσος όρος το 2019 ήταν 410,5 ppm, αύξηση 2,6 ppm σε σύγκριση με το 2018. Αυτό το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από το 2017 έως το 2018 και μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

 Χάρη  στα lockdown στις αρχές του 2020, οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 17% στο ανώτατο επίπεδό τους, αλλά η συνολική επίδραση στις συγκεντρώσεις ήταν πολύ μικρή. Προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το CO2 θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, αλλά η αύξηση αυτή θα μειωθεί κατά 0,08 σε 0,23 ppm. Οι συγκεντρώσεις μεθανίου αυξήθηκαν περισσότερο από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, αν και η αύξηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τα προηγούμενα έτη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ