Ζώα ψυχολογία: Πώς συμβάλλουν τα κατοικίδια στην καλή διάθεση


Ζώα ψυχολογία: Πώς συμβάλλουν τα κατοικίδια στην καλή διάθεση.  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι ξεκάθαροι για τις άμεσες χαρές που συνοδεύουν το να μοιράζονται τη ζωή τους με τα ζώα συντροφιάς.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία που μπορούν επίσης να συνοδεύσουν τη χαρά της περισυλλογής ενός τριχωτού φίλου. Τα κατοικίδια έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι πλήρως προσκολλημένα στους ανθρώπους, στη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, μπορούν να κατανοήσουν πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά είναι ακόμα καλύτερα στην ερμηνεία του τόνου της φωνής, της γλώσσας του σώματος και των χειρονομιών μας.

Και όπως κάθε καλός ανθρώπινος φίλος, ένας πιστός σκύλος θα σας κοιτάξει στα μάτια για να εκτιμήσει τη συναισθηματική σας κατάσταση και θα προσπαθήσει να καταλάβει τι σκέφτεστε και νιώθετε (και να υπολογίσει πότε θα έρθει ο επόμενος περίπατος ή φροντίδα, φυσικά). Τα κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα οι σκύλοι και οι γάτες, µειώνουν το άγχος, την αγωνία και την κατάθλιψη, µειώνουν τη μοναξιά, ενθαρρύνουν την άσκηση και την ψυχαγωγία, και βελτιώνουν ακόμη και την καρδιαγγειακή υγεία σας. Η φροντίδα για ένα ζώο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν πιο ασφαλή και ενεργά. Τα κατοικίδια παρέχουν επίσης πολύτιμη συντροφικότητα για μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες. Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ένα κατοικίδιο μπορεί να προσθέσει πραγματική χαρά και απεριόριστη αγάπη στη ζωή σας.

  • Συμπεράσματα έρευνας:
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη απ’ ό,τι αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια.
  • Οι άνθρωποι με κατοικίδια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε καταστάσεις άγχους από αυτούς χωρίς κατοικίδια.
  • Μια μελέτη έδειξε ακόμη ότι όταν άτομα με οριακή υπέρταση  που  υιοθέτησαν σκύλους από καταφύγιο, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά μέσα σε πέντε μήνες.
  • Η αναπαραγωγή με σκύλο ή γάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τα οποία ηρεμούν και χαλαρώνουν.
  • Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (δείκτες καρδιακής νόσου) από αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.
  • Ασθενείς με καρδιακή προσβολή με κατοικίδια επιβιώνουν περισσότερο από ό,τι χωρίς αυτά.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ηλικίας άνω των 65 ετών επισκέπτονται τους γιατρούς τους κατά 30 % λιγότερες επισκέψεις από όσους δεν έχουν κατοικίδια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ