Κορονοϊός: Τηλεκπαίδευση στο… πεζοδρόμιο – Φτάνει πια με το διαδικτυακό μάθημα λένε ιταλοί μαθητές

Δυσαρεστημένοι είναι οι μαθητές στην Ιταλία, αφού λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αναγκάστηκαν και πάλι να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση. 

Έτσι, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα τους καθισμένοι στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο τους -φυσικά με το λάπτοπ τους- προκειμένου να περάσουν στην κυβέρνηση το μήνυμα τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, oι μαθητές των μεγαλύτερων σχολικών τάξεων και οι φοιτητές των ΑΕΙ παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, ενώ ανάλογα με τη περιφέρεια μόνο τα παιδιά 10 μέχρι 13 ετών πηγαίνουν ακόμα καθημερινά στο σχολείο.

Όταν η Βαλέρια ξυπνά το πρωί γνωρίζει καλά πως την περιμένει μια ολόκληρη μέρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή της. Εδώ και πάνω από ένα μήνα η 17χρονη μαθήτρια από τη Ρώμη παρακολουθεί για δεύτερη φορά φέτος τα σχολικά μαθήματα μέσω διαδικτύου.

Η κατάσταση απογοητεύει τη Βαλέρια και τους συμμαθητές της που φοιτούν, υπό κανονικές συνθήκες, στο Λύκειο Pilo Albertelli κοντά στο Κολοσσαίο. Αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση για διαδικτυακά μαθήματα παρακολουθούν πλέον τα μαθήματά τους καθισμένοι στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο τους, οκλαδόν και με τα λάπτοπ στα πόδια τους. Πίσω τους στο τοίχο του γειτονικού κτηρίου έχουν κρεμάσει ένα κόκκινο πανί που γράφει “La scuola siamo noi” («Το σχολείο είμαστε εμείς»).

Η Βαλέρια λέει: «Είμαστε θυμωμένοι γι αυτό είμαστε εδώ». Αίτημα των μαθητών από τη κυβέρνηση είναι να τους διασφαλίσει τον απαραίτητο τεχνικό και υγειονομοικό εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους. Στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίες δείχνουν ότι περίπου το 12% των παιδιών και νέων στις ηλικίες 6 -17 δεν διαθέτουν υπολογιστή ή τάμπλετ.

Ζητούν να γυρίσουν στο σχολειό

Εκτός από τις ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό ο ψυχίατρος Μάσιμο ντε Τζιαναντόνιο επισημαίνει ότι το διαρκές διαδικτυακό μάθημα και η πολύωρη παραμονή στο σπίτι έχει επιπτώσεις στη ψυχική υγεία και την ανάπτυξη προσωπικότητας των μαθητών, ενώ παράλληλα καθυστερεί την διαδικασία ανεξαρτητοποίησης και τη καλλιέργεια αισθήματος ευθύνης όσο οι νέοι δεν κάνουν δια ζώσης μάθημα.

Στο μεταξύ και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας οι μαθητές διαμαρτύρονται για το μάθημα εξ αποστάσεως. Στο Τορίνο η 12χρονη Άννα δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica: «Δεν με ενδιαφέρει να γίνω γνωστή, το μόνο που ζητώ είναι να επιστρέψω στο σχολείο».

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία το συντομότερο τάσσεται και ο Αγκοστίνο Μιότσο, εντεταλμένος της ιταλικής κυβέρνησης για ζητήματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος δηλώνει στην εφημερίδα Corriere de la Sera: «Πολλοί πολιτικοί αποφάσισαν να θυσιάσουν τους μαθητές για να δείξουν στη κοινή γνώμη ότι αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά στη πανδημία».

Το μάθημα εξ αποστάσεως ξεκίνησε ως λύση ανάγκης

Η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα σε επιστολή της στην εφημερίδα La Stampa εμφανίζεται αλληλέγγυα με τους μαθητές που διαμαρτύρονται. «Δεν είναι δυνατόν εσείς να πληρώνετε το υψηλότερο τίμημα», σημειώνει και υπόσχεται να εργαστεί προς τη κατεύθυνση επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τους.

Το πότε η Βαλέρια και οι συμμαθητές της θα επιστρέψουν στο σχολείο δεν το γνωρίζει κανείς. Το Μάρτιο οι αρμόδιοι αναφερόμενοι στα διαδικτυακά μαθήματα μιλούσαν για μια λύση ανάγκης και το καλοκαίρι όλοι ήλπιζαν ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα ήταν όπως όλες οι προηγούμενες. Η Βαλέρια ωστόσο λέει ότι ήδη τότε ήταν βέβαιη πως με την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας εκείνη θα ξανάρχιζε εκ νέου, όπως και τόσοι άλλοι μαθητές στην Ιταλία, τα διαδικτυακά μαθήματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here