Κορονοϊός: Καταιγιστικές εξελίξεις με τα εμβόλια – Πότε κυκλοφορούν ποια η αποτελεσματικότητά τους


Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον το πότε θα καταφθάσουν τα νέα εμβόλια, δηλαδή πότε αναμένεται να πάρουν έγκριση τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και τον FDA των ΗΠΑ

Με καταιγιστικούς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με πολλές εταιρείες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη να έχουν σημειώσει εντυπωσιακά πρώτα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει συνάψει ήδη συμφωνίες με έξι εταιρείες και συγκεκριμένα με, AstraZeneca, Johnson & Jonson, BioNTech – Pfizer, CurreVac, Moderna καιSanofi – GSK.

Στην Ελλάδα έχει ήδη παρουσιαστεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού που προβλέπει 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και έχει θέσει στόχο για 2.117.440 εμβολιασμούς πολιτών τον μήνα. Τα εμβόλια θα κατανεμηθούν αναλογικά -ανάλογα τον πληθυμσό- μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια χρονική περίοδο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι το πότε θα καταφθάσουν τα νέα εμβόλια, δηλαδή πότε αναμένεται να πάρουν έγκριση τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και τον FDA των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου αν όλα κυλήσουν ομαλά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Αχτίδα αισιοδοξίας έφερε η είδηση ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία αιτούν έγκριση των ρυθμιστικών αρχών προς το τέλος του έτους. Στόχος είναι σύμφωνα με τον διευθυντή του οργανισμού, Εμερ Κουκ, να καταλήξει σε θετική εισήγηση σε αντίστοιχους χρόνους με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration-FDA), ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μοιράστηκε το βράδυ της Τρίτης (24/11) ο επικεφαλής του κορυφαίου ινστιτούτου δημόσιας υγείας στης ΗΠΑ, του CDC, υποστηρίζοντας πως δεν αποκλείεται η διάθεση του εμβολίου στην Αμερική να αρχίσει «μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου».

«Πιστεύω ότι θα έχουμε περίπου 40 εκατ. δόσεις ενός εμβολίου πριν από το τέλος του χρόνου», είπε μεταξύ άλλων στο Fox News ο Δρ. Ρέντφιλντ ενώ πρόσθεσε πως αυτό είναι «αρκετό για να εμβολιαστούν 20 εκατ. άνθρωποι. Αλλά θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η διαδικασία και ελπίζω ως τον Μάρτιο η να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό».

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της επιτροπής του FDA για τα εμβόλια θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί η άδεια έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Σήμερα η συμφωνία Κομισιόν – Moderna

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε κατά το προηγούμενο διάστημα, εντυπωσιακά αποτελέσματα, για το πειραματικό της εμβόλιο αναφέροντας, αποτελεσματικότητα που φτάνει το 94.5% στην προστασία από την Covid-19.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει σήμερα, το έκτο της συμβόλαιο για την αγορά εμβολίων, με την συγκεκριμένη εταιρεία. «Θα εγκρίνουμε το έκτο συμβόλαιο. (Πρόκειται) για έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε από την πλευρά της, ότι το εμβόλιό της κατά του νέου κορονοϊού έχει αποτελεσματικότητα μέχρι 90% χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα 70% κατά μέσον όρο, 90% κατά την χορήγηση μισής αρχικής δόσης και ολόκληρης ως δεύτερης δόσης έναν μήνα μετά και 62% κατά την χορήγηση δύο πλήρων δόσεων με απόσταση ενός μηνός.

Το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca βασίζεται σε πιο παραδοσιακή τεχνολογία, σε σχέση με τα δύο ανταγωνιστικά εμβόλια Pfizer-BionTech και Moderna (που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA) για τα οποία ανακοινώθηκε αποτελεσματικότητα άνω του 90%. Το γεγονός αυτό καθιστά το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca λιγότερο ακριβό, ενώ διευκολύνει την διαδικασία αποθήκευσής του, αφού δεν υπάρχει ανάγκη για την διατήρησή του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ρωσικό «μέτωπο»

Την ίδια ώρα η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιό της Sputnik V κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια της Μόσχας είναι αποτελεσματικό κατά 95%.

Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν σε εθελοντές 42 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το ερευνητικό αυτό κέντρο, το ρωσικό υπουργείο Υγείας και το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο, που εμπλέκετο στην ανάπτυξη του εμβολίου αυτού.

Αυτοί δεν διευκρίνισαν ωστόσο προς το παρόν τον αριθμό των περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς.

“Η τιμή της μιας δόσης του εμβολίου Sputnik V για τη διεθνή αγορά θα είναι χαμηλότερη των 10 δολαρίων” (περίπου 8,42 ευρώ), αναφέρει σε ξεχωριστή του ανακοίνωση το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο

Δεύτερο ρωσικό εμβόλιο

Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona, το οποίο ανέπτυξε το Επιστημονικό Κέντρο Ιολογίας και Μικροβιολογίας Vector εστάλη σε 9 ιατρικά κέντρα της Μόσχας, της περιοχής της Μόσχας, του Νοβοσιμπίρσκ, του Καζάν, της Τιουμέν και του Καλίνιγκραντ για την έναρξη της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα stopokoronovirus.rf.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι προγραμματίζονται δύο κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης. Στην πρώτη θα συμμετάσχουν 150 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στην δεύτερη 30.000 εθελοντές. Ήδη από την ομάδα των 150 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στις 21 Νοεμβρίου εμβολιάσθηκαν οι πρώτοι πέντε.

Παράλληλα συνεχίζεται η προσέλευση εθελοντών της δεύτερης ομάδας κλινικών δοκιμών στην οποία σε πρώτη φάση συμμετέχουν 3.000 εθελοντές ηλικίας 18 και άνω. Μετά τον εμβολιασμό τους, οι εθελοντές παρακολουθούνται συστηματικά στα ιατρικά ιδρύματα για διάστημα έξι μηνών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν παραχθεί 50.000 δόσεις εμβολίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ