Άρση lockdown: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» – Το σχέδιο για σχολεία, λιανεμπόριο

Με δεδομένο ότι στις 30 Νοεμβρίου λήγει το lockdown, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις έως το Σαββατοκύριακο και να ανακοινωθούν, ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα.

Ηπαράταση του lockdown θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί καθιστούν την ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου «απαγορευτική» για την άρση των περιοριστικών μέτρων από την 1η Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, σήμερα οι αριθμοί του κορωνοϊού ήταν εξαιρετικά ανησυχητικοί με 2.135 νέα κρούσματα, 101 θανάτους και 562 διασωληνωμένους.

Παράταση του lockdown

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να περιμένει λίγες ημέρες ακόμα για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την άρση του lockdown και τη λειτουργία των καταστημάτων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Ολες οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών «δείχνουν» παράταση των περιορισμών. «Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό», δήλωσε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να γίνει άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το ΕΣΥ» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας στο MEGA.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Οι πιθανότερες ημερομηνίες για την άρση των μέτρων είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Πρώτα θα επαναλειτουργήσουν οι δραστηριότητες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως τα σχολεία. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί ή σταδιακά, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί στις 7 Δεκεμβρίου και όχι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα παιχνιδιών και τα μαγαζιά με εποχιακά είδη, που πλήττονται ιδιαίτερα καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου τους γίνεται αυτή την περίοδο, πριν από τις γιορτές. Πιθανότατα και αυτά θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 14η Δεκεμβρίου. Τότε, η κυβέρνηση στοχεύει να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα ανοίξουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ θα καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για τα εμπορικά κέντρα.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Σε ό,τι αφορά την εστίαση και τα μπαρ, ο στόχος είναι να υποδεχθούν πελάτες πριν από τις γιορτές, με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Δηλαδή μόνο με καθήμενους και με περιορισμό ατόμων. Υπάρχει όμως περίπτωση η εστίαση να μην ανοίξει και καθόλου, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα παραμείνουν κλειστά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Πάντως, όταν και αν ανοίξει η εστίαση, προφανώς θα προσαρμοστούν και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα για τα Χριστούγεννα θα ανακοινωθούν πιο κοντά στην εορταστική περίοδο και όχι άμεσα, συνεπώς τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται ακόμα σίγουρο. Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» για τις γιορτές- τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα – είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Την ίδια στιγμή, για Χριστούγεννα στο σπίτι με περιορισμούς α λα Πάσχα προϊδεάζει η κυβέρνηση ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS και τα Χριστούγεννα, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:

  • Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  • Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
  • Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here