Μαμά Παιδί: Όταν η αγάπη εγκλωβίζει

Μαμά Παιδί: Η αγάπη της μητέρας είναι η πιο ανιδιοτελής, αγνή, αληθινή. Όπως αγαπάει μια μάνα το παιδί της, πιο δυνατά δεν πρόκειται να αγαπήσει κανείς, κανέναν. Τι συμβαίνει όμως όταν η αγάπη αυτή μετατρέπεται σε μια θηλιά υπερπροστασίας που, όσο το παιδί μεγαλώνει και γίνεται ένα ανεξάρτητο ον, αισθάνεται ότι το πνίγει;

Μαμά, όσο κι αν αγαπάς το παιδί σου άφησέ το να πετάξει με τα δικά του φτερά. Άφησέ το να περπατήσει μόνο του στο μονοπάτι που λέγεται ζωή. Μείνε δίπλα του να το συμβουλεύεις, να το στηρίζεις, να του υποδεικνύεις το μονοπάτι που θα ήταν καλό για αυτό να ακολουθήσει. Ποτέ όμως μην του επιβάλλεις τη δική σου άποψη. Θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Άφησέ το να κάνει λάθη.

Άφησέ το να ερωτευτεί κάποιον άνθρωπο που δεν είναι αντάξιος των δικών σου προσδοκιών. Άφησέ το να πληγωθεί, να πέσει, να σηκωθεί. Μην του επιβάλλεις τις παρέες που πρέπει να κάνει.

Να είσαι δίπλα του, να του μιλάς συνεχώς. Αργά ή γρήγορα θα καταλάβει μόνο του τα λάθη του. Ναι θα κλάψει, θα μετανιώσει αλλά θα μάθει. Θα βγει από κάθε περιπέτεια πιο σοφό και πιο δυνατό. Θα ξέρει πλέον ότι πρέπει να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη δική σου άποψη.

Άφησέ το να επιλέξει τον επαγγελματικό προσανατολισμό που εκείνο επιθυμεί, ακόμη κι αν εσύ δεν συμφωνείς με αυτό. Το παιδί σου θα ζήσει με την επιλογή αυτή, μια επιλογή που πρέπει να το κάνει να αισθάνεται ευτυχισμένο.

Μαμά, μη φέρεσαι στο παιδί σου σαν ένα πουλί το οποίο έχεις φυλακισμένο μέσα σε ένα κρυφό κλουβί. Η καταπίεση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το παιδί πρέπει να πετάξει με τα δικά του φτερά, να ανακαλύψει τη ζωή, να χαράξει τον δικό του δρόμο.

Έτσι όπως το έχει ονειρευτεί εκείνο και όχι εσύ. Εσύ μαμά έζησες την δική σου ζωή, με τα λάθη, τα σφάλματά σου. Το μεγαλύτερο σφάλμα σου θα είναι να ζήσεις ξανά μια δεύτερη ζωή μέσα από τα μάτια του παιδιού σου.

Μαμά αν δεν θες να χάσεις το παιδί σου, γίνε σύμμαχός του ποτέ εχθρός του. Γίνε το αστέρι που θα φωτίζει το δρόμο του το βράδυ, γίνε ο φύλακας άγγελός του που συμβουλεύει, παρατηρεί αλλά δεν απαιτεί, δεν επιβάλλει.

Αυτό που επιδιώκουμε όλες οι μαμάδες είναι παιδιά ευτυχισμένα και όχι παιδιά με απωθημένα. Θέλεις να δεις το παιδί σου λοιπόν ευτυχισμένο; Στήριξέ το, ενθάρρυνέ το, συμβούλευέ το χωρίς να το κρίνεις, να το μαλώνεις, να το μειώνεις, να του επιβάλλεις τα δικά σου θέλω.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here