Αυξημένη κινητικότητα για γονικές παροχές και δωρεές, λόγω αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών


Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας, ώστε να καταστήσει πιο ρεαλιστικές τις τιμές ζώνης ανά γεωγραφική περιοχή με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις αξίες της αγορά, συγκαταλέγεται στις στρατηγικές κατευθύνσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που θα μεταβιβάσουν ακίνητα σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών παραμένει μεγάλη και οι τιμές πώλησης των ακινήτων τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει την ανηφόρα.

Έτσι, θα κοστίζουν ακριβότερα οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων, αλλά και σε αρκετά προάστια της Αττικής, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.

Στα ύψη θα εκτιναχθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περίπου 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για περιοχές – «φιλέτα», δηλαδή ζώνες σε νησιά η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, αλλά και σε περιοχές της Αττικής.

Οι εν λόγω αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν την άνοιξη του 2021, έχουν κινητοποιήσει τους φορολογουμένους που σχεδιάζουν να γράψουν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται γονικές παροχές και δωρεές πρώτης κατοικίας, καθώς στην πλειονότητά τους είναι αφορολόγητες. Συγκεκριμένα, χωρίς φόρο μπορούν να γίνουν γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα παιδιά.

Σε περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας. Αφορολόγητες όμως είναι πλέον και οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών έως 150.000 ευρώ για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Μάλιστα το μέτρο αυτό ισχύει και για τα χρήματα που θα δώσουν οι γονείς στα παιδιά για να εξοφλήσουν δόσεις στεγαστικού δανείου που έχουν λάβει για την αγορά πρώτης κατοικίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ