Υπερανάλυση Υγεία: Οι επιπτώσεις της στον οργανισμό μας – Τρόπος περιορισμού της


Υπερανάλυση Υγεία: Αν επαναλαμβάνετε στο μυαλό σας παρελθοντικές συζητήσεις, χάνεστε ανάμεσα στις επιλογές ή παγιδεύεστε σε ένα τούνελ σεναρίων του «τι θα συνέβαινε αν», έχετε πολλές πιθανότητες να υπεραναλύετε. Η εμμονή αυτή έχει γίνει κάτι σαν επιδημία στη σύγχρονη καθημερινότητα. Και τις περισσότερες φορές όταν ανησυχούμε για το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν υπεραναλύουμε και πώς να το περιορίσουμε

Είναι λιγότερο πιθανό να δράσουμε

Η υπερανάλυση δημιουργεί επιπλέον σενάρια και επιλογές και αδυνατούμε να πάρουμε μια απόφαση. Ξεχνάμε ότι αν δεν δοκιμάσουμε τις επιλογές, δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

Τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται αισθητά

Χρειαζόμαστε πολύ νοητική ενέργεια για να υπεραναλύουμε. Ο εγκέφαλος παράγει τόσες διαφορετικές σκέψεις και σενάρια που δεν μας σπρώχνει σε κανέναν παραγωγικό «τόπο». Το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, η οποία είναι η ορμόνη του στρες και αυτή είναι που μας προκαλεί εξάντληση.

Δεν είμαστε πια δημιουργικοί

Έρευνα που έγινε από Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας αποκάλυψε ότι όταν ορισμένες εγκεφαλικές δομές δεν είναι διεγερμένες, μπορούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί. Μπορεί να νομίζουμε ότι η υπερανάλυση δημιουργεί λύσεις, αλλά αμέσως μετά έρχονται τα νοητικά φράγματα που δεν μας αφήνουν να περάσουμε στη δράση.

Έχουμε περιστατικά αϋπνίας

Η υπερανάλυση γίνεται χειρότερη μόλις πέσουμε στο κρεβάτι. Εκεί ο εγκέφαλός μας αρχίζει να σκέφτεται ό,τι έγινε μέσα στη μέρα και τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Και μόλις ο ύπνος μας αρχίσει να διαταράσσεται, είναι εύκολο να κολλήσετε σε έναν φαύλο κύκλο εξάντλησης και αϋπνίας.

Η διάθεση και όρεξή μας αλλάζει

Σε κάποιους ανοίγει την όρεξη, σε άλλους την μειώνει. Ωστόσο, στην πρώτη κατηγορία οι άνθρωποι που υπεραναλύουν και ανησυχούν καταφεύγουν στο comfort food, σε ανθυγιεινές δηλαδή επιλογές, γιατί νιώθουν ότι έτσι θα ικανοποιήσουν τον οργανισμό τους.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα

Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση και επίγνωση του προβλήματος. Μία πρακτική λύση είναι να σταματάτε πάντα στις τρεις επιλογές, σε τρία δηλαδή πιθανά σενάρια. Επίσης, μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή του νου σας με ευχάριστες δραστηριότητες όπως το να ξεκινήσετε μια τέχνη, μια μορφή άσκησης κ.λπ.

Μπορείτε επίσης να καταγράψετε τις ανήσυχες σκέψεις σας 20 λεπτά πριν πάτε για ύπνο. Τέλος, επιλέξτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να σας καθοδηγήσει στον περιορισμό της ανησυχίας και της υπερανάλυσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ