Απιστία σχέση: Τα “γιατί” των εραστών [pics,vid]

Απιστία σχέση: Τα “γιατί” των εραστών. Αν και τα όρια για τον ορισμό της απιστίας είναι μερικές φορές αμφιλεγόμενα, μπορούμε να το καταλάβουμε ως το σπάσιμο ενός συμφώνου συναισθηματικής και σεξουαλικής αποκλειστικότητας, στο οποίο ένα από τα μέλη του ζευγαριού έχει σχέση με τρίτο άτομο.

Όταν εμφανίζονται οι εραστές, παραβιάζεται το συμβόλαιο, το οποίο μπορεί ή όχι να έχει γίνει ρητό, η εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση υπονομεύεται και δημιουργούνται ζημιές. Μεταξύ των στοιχείων που φαίνεται να ευνοούν την «πίστη», η αγάπη ξεχωρίζει ως η κύριο στοιχείο της. Κατά τη διάρκεια της τρέλας, είναι σχεδόν “αδύνατο” να υποστεί απιστία, καθώς τα συναισθήματα απέναντι στο άλλο άτομο είναι συνολικά και “το ένας δεν έχει μάτια παρά μόνο για τον άλλο”.

Με τον ίδιο τρόπο, επηρεάζουν επίσης αξίες όπως η εμπιστοσύνη. Οι πεποιθήσεις όπως «οι σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη», «μπορώ να ελέγξω τις επιθυμίες μου», «έχω περισσότερα να χάσω παρά να κερδίσω» ή «δεν κάνω αυτό που δεν μου αρέσει να κάνω», φαίνεται επίσης να είναι κεντρικά. Μεταξύ άλλων παραγόντων που φαίνεται να έχουν σημαντική συμμετοχή, ξεχωρίζει η επιρροή και η πίεση που μπορεί να ασκήσει η κοινωνική ομάδα έτσι ώστε το άτομο να παραμείνει πιστό. Οι κανόνες που προέρχονται από την οικογένεια προέλευσης, τις κοινωνικές πιέσεις, τους θεσμούς ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορούν να ασκήσουν έλεγχο σε αυτές τις επιθυμίες.

Μεταξύ των παραγόντων που έχουν συσχετιστεί συχνά με τα άπιστα άτομα αναφέρονται: Έλλειψη αγάπης:  «Τον αγαπώ αλλά δεν τον αγαπώ», αυτό μπορεί να ευνοήσει την ιδέα ότι όταν ψάχνουν άλλο άτομο είναι «αληθινοί στον εαυτό τους και σ΄ αυτό που νιώθουν», παρά το ότι εξαπατούν τον άλλο. Ανία και ρουτίνα: η έλλειψη διέγερσης που μπορεί να βιώσουν κάποιοι στη σχέση. Ματαιοδοξία: η συχνή αποπλάνηση των άλλων μπορεί να είναι ένα θεμελιώδες κίνητρο σε άτομα με έντονα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Πεποιθήσεις: ορισμένες πεποιθήσεις μπορεί να ευνοούν αυτές τις συμπεριφορές, όπως “αυτή τη φορά”, “δεν χρειάζεται να μάθουν”, “Δεν θα χάσω αυτήν την ευκαιρία”, “όλοι το κάνουν”.

Τι είναι “Απιστία”;

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here