Θεσσαλονίκη Κρούσματα: Οι 2 νέες αιτίες του άλματος σύμφωνα με καθηγητή γενετικής

Θεσσαλονίκη Κρούσματα: Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τα 14.600 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού για τον μήνα Νοέμβριο. Ειδικότερα, η πόλη μετρά 14.600 κρούσματα τον Νοέμβριο, με ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία να έχει 23.126.

Χαρακτηριστικό της ραγδαίας αύξησης του ιού είναι το γεγονός πως τον μήνα Οκτώβριο – μήνα που ήδη είχε αρχίσει η εξάπλωση του κορωνοϊού – η Θεσσαλονίκη είχε καταγράψει 4.027 κρούσματα ενώ τον Σεπτέμβριο είχε μόλις… 422 κρούσματα, νούμερο που πλέον το ξεπερνάει καθημερινά η πόλη. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, η Θεσσαλονίκη εκτοξεύτηκε από τα 422 κρούσματα στα 14.600, κάτι που αποδεικνύει την επιθετικότητα του νέου ιού. Σημειώνεται πως συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας στα τέλη του Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί 20.334 κρούσματα.

Οι νέες αιτίες που φέρνει στο φως επιστήμονας

Μπορεί μέχρι σήμερα να έχουμε ακούσει αρκετά για τη μη τήρηση των μέτρων και… λιγότερο για την καθυστερημένη αντίδραση των κεντρικών αρχών στην έκρηξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, σήμερα ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, έφερε στο φως δύο νέες αιτίες για την κατάσταση στην πόλη, λέγοντας πως η πτώση της θερμοκρασίας αλλά και οι τρείς μεταλλάξεις του ιού που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες κατέστησαν πιο επιθετικό και σοβαρό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σε δηλώσεις του ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε σχέση με την περασμένη άνοιξη είναι ο καιρός.

«Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού. Έτσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων».

Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο οφείλεται η αυξημένη επιθετικότητα του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι, «έγιναν τρεις μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, που τον έκαναν ακόμα πιο σταθερό, πιο μεταδοτικό και επιπλέον το καινούργιο αυτό στέλεχος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο γρήγορα και πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα» τα οποία τώρα βλέπουμε να μολύνουν τον πληθυσμό στη χώρα μας.

Από τον Ιούνιο στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος ιός

Επισήμανε ωστόσο ότι στον κορωνοϊό «αν και μπορούν να γίνουν 30.000 μεταλλάξεις στο RNA αυτό δεν συμβαίνει ευτυχώς, διότι ο κορωνοϊός έχει ένα σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών του, όπως ο υπολογιστής τον αυτόματο διορθωτή, έτσι οι μεταλλάξεις του είναι περίπου υποδεκαπλάσιες σε σχέση με τον ιό της γρίπης» και διευκρίνισε πως «οι μεταλλάξεις του ιού που έγιναν τον Φεβρουάριο στη Ευρώπη και συγκεκριμένα η μετάλλαξη 614 στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, είχε ως αποτέλεσμα να έχει 10 φορές μεγαλύτερη συγγένεια με τα κύτταρά μας και έτσι ο ιός γίνεται δέκα φορές πιο μεταδοτικός, πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και δίνει περισσότερους απογόνους». Στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος ιός ήρθε τον Ιούνιο και η μετάλλαξη αυτή μεγάλωσε σε συχνότητα και έφτασε περίπου στο 40 %, με αποτέλεσμα να μολύνει όχι μόνο τα ενήλικα άτομα, αλλά να μολύνει και παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών σε ποσοστό 7%, σε αντίθεση με το κινέζικο στέλεχος που μόλυνε μόνο το 1% υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Ερωτηθείς για το εμβόλιο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες, είπε ότι «θεωρητικά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση με ένα εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού, σε σχέση με ένα εμβόλιο της γρίπης, η οποία μεταλλάσσεται 10 φορές γρηγορότερα».

Δεν μεταδίδεται από τα οικόσιτα ζώα

Αναφερόμενος στη μετάδοση του ιού από τα οικόσιτα ζώα στον άνθρωπο, ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι, «έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τα μινκ στον άνθρωπο και το ανάποδο, ωστόσο στα οικόσιτα ζώα όπως τα σκυλιά και τις γάτες, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στο σκύλο και την γάτα, από την γάτα σε άλλη γάτα, αλλά όχι από τα αυτά τα ζώα στον άνθρωπο. Τα οικόσιτα ζώα δεν αρρωσταίνουν και είναι ασυμπωματικά, καλό όμως είναι όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους να πλένουμε τα χέρια μας, μήπως κατά λάθος αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα μετάδοσης». Σχετικά με τα υπόλοιπα οικόσιτα ζώα, επισημαίνει ο καθηγητής, πως είναι γνωστό πως δεν μεταδίδεται σε πουλερικά και γουρούνια και μπορούμε χωρίς κανένα πρόβλημα να καταναλώνουμε κοτόπουλα και χοιρινό κρέας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here