Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας [pic, vid]


Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας. Τώρα που ειδικοί της δημόσιας υγείας προτείνουν οι άνθρωποι να φορούν μάσκες λόγω του COVID-19, η προσπάθεια επικοινωνίας με άλλους μπορεί να προκαλέσει πολλές προκλήσεις.

Όταν συνομιλείτε με άλλους μέσω μασκών, αυτό που βλέπετε και ακούτε δεν ευθυγραμμίζεται και μπορεί να σας είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε τη συνομιλία με τον ίδιο τρόπο που θα ακολουθούσατε χωρίς μάσκες—μπορεί ακόμη και να παρερμηνεύσετε αυτά που μοιράζεστε. Συνεπώς, ο εγκέφαλός σας μπορεί να προσπαθήσει να σας πείσει ότι ακούτε κάτι που δεν έχει ειπωθεί καθόλου. Όταν συμβαίνει αυτό, αυτό είναι γνωστό ως το φαινόμενο McGurk.

Τι είναι όμως το φαινόμενο McGurk;  Αυτό το είδος κακής επικοινωνίας περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1976 από τους Harry McGurk και John MacDonald.Έτσι, για κάποιους ανθρώπους, αυτό που ακούνε είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που λέγεται στην πραγματικότητα, επειδή η οπτική τους εισροή υπερισχύει των όσων ακούν και πείθει τον εγκέφαλο ότι ακούν κάτι τελείως διαφορετικό. Σε μια μελέτη του φαινομένου  McGurk (ΜακΓκουρκ) που διεξήχθη από νευροεπιστήμονες στο Baylor, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά, ενώ άκουγαν ένα βίντεο με κάποιον που έκανε τους ήχους “ba ba.” Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ανοίξουν τα μάτια τους και να παρακολουθήσουν το ίδιο βίντεο στενά, αλλά χωρίς τον ήχο, ανέφεραν ότι έμοιαζε με το άτομο να λέει “ga ga.”

Και στο τελευταίο μέρος του πειράματος, το βίντεο αναπαράχθηκε με τον ήχο αναμμένο. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν και άκουσαν το βίντεο και όσους ήταν ευαίσθητοι στην έκθεση του εφέ McGurk που άκουγε “da da da.” Προφανώς, αυτός ο ήχος δεν ταίριαζε με τα οπτικά ή ακουστικά στοιχεία που ανέφεραν από το προηγούμενο μέρος του πειράματος. Έτσι, το πείραμα ήταν μια απεικόνιση του φαινομένου McGurk. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID- 19, η χρήση της μάσκας και η συσχέτιση με το φαινόμενο αυτό μάς κάνει να κατανοούμε γιατί είναι δύσκολη η επικοινωνία μας. Το φαινόμενο McGurk τονίζει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και τα μάτια τους και τα αυτιά τους για να καταλάβουν τι λένε οι άλλοι- ακόμα και αν παράγουν ανακριβή αποτελέσματα κατά καιρούς. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ