Καρδιά και σεξ: Είναι ασφαλές για έναν καρδιοπαθή να έχει ερωτικές επαφές


Καρδιά και σεξ: Είναι ασφαλές για έναν καρδιοπαθή να έχει ερωτικές επαφές; Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο ένστικτο, το οποίο προστατεύει τους άνδρες και τις γυναίκες από τα συναισθήματα απομόνωσης.

Τους προσφέρει την ευκαιρία να απαλλαγούν από ψυχικό άγχος και ένταση με χειρονομίες όπως επαφή, αγκαλιά και φαντασία. Η συνουσία είναι η απόλυτη έκφραση της σεξουαλικότητας. Οι  άνδρες αναφέρουν συχνά μείωση στη συχνότητα και ικανοποίηση της μετά από καρδιακή προσβολή ή εγχείρηση καρδιάς. Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας στην αναστολή των συναισθημάτων και στην αποτυχία της στύσης. Ορισμένοι άνδρες επίσης βιώνουν πρόωρη εκσπερμάτιση. Ωστόσο, τέτοια προβλήματα παρουσιάζονται και σε 40% των ευτυχισμένων παντρεμένων κανονικών ζευγαριών. Μια ισχυρή συναισθηματική σχέση μεταξύ συζύγων μειώνει την εμφάνιση σεξουαλικής δυσαρέσκειας μετά από καρδιακή προσβολή. Σχετικά λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί σχετικά με τις σεξουαλικές δραστηριότητες γυναικών ασθενών με καρδιακές παθήσεις.

Η εξαναγκαστική εξάρτηση σε νοσοκομειακό περιβάλλον κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του αισθήματος της αξίας του εαυτού και της σεξουαλικής ελκυστικότητας για λίγο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο/η σύζυγος μπορεί να παράσχει την αναγκαία υποστήριξη. Στην πραγματικότητα, πολλοί σύζυγοι υφίστανται οι ίδιοι ένα σημαντικό ψυχολογικό τραύμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αίτια σεξουαλικών προβλημάτων σε καρδιακές παθήσεις: Άγχος, Κατάθλιψη, προϋπάρχον σεξουαλικό πρόβλημα,  εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια οξείας καρδιακής νόσου ή χειρουργικής επέμβασης καρδιάς, αθηροσκλήρυνση της αορτής ή των διακλαδώσεών της που παρέχει αίμα στο πέος, κατάχρηση οινοπνεύματος και καπνού.

Η σεξουαλική επαφή μετά από καρδιακή προσβολή δεν είναι επικίνδυνη. Αντιθέτως, είναι φυσιολογικό, είναι επίσης επιθυμητό και υγιές, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνεται από γνωστό εταίρο. Αν κάποιος μπορεί να περπατήσει σε ένα διάδρομο, να ανέβει 2 σκάλες με καλό ρυθμό χωρίς δύσπνοια, αίσθημα παλμών ή πόνο στο στήθος, η φυσική του κατάσταση είναι αρκετά καλή για να ξαναρχίσει το κανονικό σεξ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ