Κορονοϊός: Σκότωσε πάνω από 2.000 Έλληνες – «Μαύρος» Νοέμβριος με το 68% των θανάτων σε 26 ημέρες


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι θάνατοι στην χώρα λόγω του φονικού ιού. Μέσα σε διάστημα 26 ημερών έφυγαν από τη ζωή 1.375 συμπολίτες μας. «Ασφυξία» στις ΜΕΘ καθώς για πρώτη φορά οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 600.

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει «χτυπήσει» την Ελλάδα πολύ περισσότερο από το πρώτο. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τα νούμερα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, αλλά κυρίως από την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας. Παράλληλα, η χώρα έχει πληρώσει βαρύ «φόρο αίματος» στη φονική νόσο καθώς όπως έγινε γνωστό συνολικά 2.001 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Την ώρα, λοιπόν, που φαίνεται μια πρώτη σταθεροποίηση στα κρούσματα οι αριθμοί που αφορούν τους διασωληνωμένους και τους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή, υπενθυμίζουν πως η κατάσταση δεν είναι απλά κρίσιμη αλλά επικίνδυνη. Το σύστημα υγείας δίνει μάχη για να κρατηθεί «όρθιο», καθώς στα δεδομένα της Πέμπτης ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε πως πάνω από 600 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Ο πλέον «μαύρος» μήνας σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα, βέβαια, είναι ο Νοέμβριος. Σε 26 ημέρες έχει καταγραφεί το 68% του συνόλου των θανάτων λόγω κορονοϊού στη χώρα! Για την ακρίβεια, από την 1η Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 1.375 θάνατοι, με το σύνολό τους να είναι 2.001.

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, ο Νοέμβριος είναι μακράν ο χειρότερος μήνας που έχει διανύσει η χώρα από την αρχή της πανδημίας. Κι όσο δεν μειώνονται δραστικά τα κρούσματα, για να φτάσουν σε επίπεδα κάτω των 1.000 – με τους ειδικούς να έχουν θέσει ως στόχο τα 500 ημερησίως για να κάνουν λόγο για σοβαρή βελτίωση – τόσο το πρόβλημα θα παραμένει.

Αυτό γιατί τα νούμερα σε ΜΕΘ και θανάτους τον Νοέμβριο, σε ένα μεγάλο ποσοστό προέρχονται από την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε όλο τον Οκτώβριο και οδήγησε στη λήψη των μέτρων όπως το lockdown το οποίο έχει ανακοινωθεί από τις 7 Νοεμβρίου.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, είναι εύκολα αντιληπτό πως αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουν πιο βαριά περισσότεροι άνθρωποι, κάτι που σημαίνει πως πολλοί εξ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ ενώ κάποιοι δυστυχώς διατρέχουν κίνδυνο και για τη ζωή τους.

Μήνας

Θάνατοι από κορονοϊό

Μάρτιος

38

Απρίλιος

36

Μάιος

101

Ιούνιος

17

Ιούλιος

14

Αύγουστος

60

Σεπτέμβριος

125

Οκτώβριος

235

Νοέμβριος

1375

Το μόνο σίγουρο είναι πως η «έκρηξη» κρουσμάτων των τελευταίων δυο μηνών οδήγησε σε μια εκθετική αύξηση των θανάτων. Αυτό κόστισε την απώλεια πάνω από 1.300 ζωών συμπολιτών μας και από μόνο του ως δεδομένο είναι θλιβερό.

Την ίδια στιγμή, στις ΜΕΘ βρίσκονται 608 συνάνθρωποί μας που δίνουν τη δική τους μάχη. Το χειρότερο όλων είναι πως πλέον ο κορονοϊός «χτυπά» και τους νέους ανθρώπους. Από τους 608 που είναι διασωληνωμένοι, οι 269 ανήκουν στην «παραγωγική» ηλικιακή ομάδα των 18 ως 64 ετών.

Σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 44,3% και δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη αφορά τους άνω των 65 (86%), ενώ η ηλικιακή ομάδα 18 – 64 μετράει απώλειες σε ποσοστό 14%.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.311.870 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 186.793 δείγματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ