«Crash test» στις 10 Δεκεμβρίου για τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης


Στις 10 Δεκεμβρίου θα καταδειχθεί το σε ποιο βαθμό έχουν αποδεχθεί αποτελεσματικά τα κίνητρα που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, είτε μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είτε μέσω του σχήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Τότε η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το Σεπτέμβριο 2020.

Εφόσον ο αριθμός των ανέργων αυξηθεί σημαντικά πάνω από τους 771.325 και οι απασχολούμενοι κινηθούν αισθητά χαμηλότερα των 3.821.239, επίπεδα που ήταν τον Αύγουστο, τότε αυτό θα είναι μια ένδειξη πως οι επιχειρήσεις γύρισαν την πλάτη στα κυβερνητικά κίνητρα.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο εργοδότης καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας μέχρι τη λήξη του χρονικού διαστήματος που έχει τεθεί, καθώς και στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας μέχρι τη λήξη του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, η αποζημίωση ειδικού σκοπού πρέπει να επιστρέφεται.

Αλλά και στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής μόνο του 50% της ενίσχυσης που χορηγείται, υπό τον όρο της διατήρησης των θέσεων εργασίας μέχρι την 31/3/2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πλαίσιο της ενίσχυσης ορίζεται ότι οι επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν κατά το διάστημα από 1/9/2020 έως 31/3/2021 το ίδιο επίπεδο απασχόλησης που είχαν κατά την 1/9/2020 ή κατά την 1/3/2020, εφόσον αυτό είναι χαμηλότερο, θα υποχρεούνται να επιστρέψουν μόνο το ήμισυ του ποσού της ενίσχυσης που θα λάβουν.

Το ποσό αυτό προς επιστροφή θα αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, με την πρώτη δόση να καθίσταται πληρωτέα την 31/1/2022.

Πρόκειται για μια ευνοϊκότερη ρύθμιση σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει ως στόχο αφενός την διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και αφετέρου την διασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με την έναρξη του νέου έτους.

Το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εν λόγω κυβερνητικά μέτρα εν πολλοίς θα καταδειχθεί το Σεπτέμβριο και το διάστημα έως το τέλος Μαρτίου 2021.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ