Άρση καραντίνας: Τα σχολεία, η εστίαση και τα αυξημένα κρούσματα


Καραντίνα μέτρα άρση: Παράταση lockdown και στάση αναμονής από την κυβέρνηση, που αναμένει τα επιδημιολογικά στοιχεία πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Την ίδια ώρα η Ευρώπη αίρει διστακτικά κάποιους περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο ιός και να κερδηθεί ο χρόνος μέχρι την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών. Άλλωστε και ο ΠΟΥ προειδοποιεί για άνοιγμα με προσοχή χωρίς συνωστισμούς τα Χριστούγεννα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν εισηγήσεις προς την κυβέρνηση να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Τα σχολεία, τα πρώτα που θα ανοίξουν μετά το lockdown

Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία είναι εκείνα που φαίνεται πως θα επαναλειτουργήσουν πρώτα, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με μαθητές του Δημοτικού, στους οποίους τόνισε πως τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. «Λίγη υπομονή θα κάνετε ακόμα και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε», ανέφερε.

Ωστόσο, η δύσκολη εξίσωση στην διαδικασία άρσης των μέτρων είναι η εστίαση.«Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», σημειώνουν αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και προσθέτουν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται.

Η (σχεδόν προεξοφλημένη) παράταση ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον πιο επίσημο τρόπο, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος και γνωστοποίησε την ισχύ όλων των μέτρων που ισχύουν για τον κορωνοϊό ως και τις 7 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές είναι υψηλό. Πηγή ανησυχίας, όπως είπε, αποτελούν επτά περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον γεωγραφικό χάρτη κατανομής κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, στον οποίο πέραν της Θεσσαλονίκης που κατέγραψε 562 νέες μολύνσεις, τόσο η Λάρισα (115), όσο και η Πιερία (113) παρέμειναν σε τριψήφιο αριθμό διαγνώσεων. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα όταν έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας», δήλωσε επίσης ο Στέλιος Πέτσας.

Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά όχι με τον επιθυμητό ρυθμό

Τα κρούσματα καταγράφουν μια σταδιακή πτώση, όχι όμως με τον επιθυμητό ρυθμό, γεγονός που προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση. Σήμερα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανήλθε σε 2.018 κρούσματα, σαφώς χαμηλότερος από τις περασμένες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει, με τον Νοέμβριο να αναδεικνύεται στον πιο «φονικό» μήνα για τη χώρα μας, με 1.366 θανάτους. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ανέρχονται για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας σε 608. Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε και η πρώτη αερομεταφορά ασθενών από τη βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ