Ψυχική Υγεία: Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη


Ψυχική Υγεία: Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη. Όλοι ελέγχουμε τον τρόπο που μιλάμε. Σαφώς, μέσω της απόλυτης εμπειρίας, το πώς λέγεται κάτι έχει άμεση επίδραση στις εντυπώσεις και τις απόψεις των άλλων.

Έχουμε παραδείγματα για να υποστηρίξουμε την υπόθεση ότι η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη: μάρκετινγκ , πολιτικές ομιλίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και οποιαδήποτε μορφή έκφρασης που προσπαθεί να έχει επίδραση σε εμάς. Το πρώτο άτομο που εξέτασε πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη ήταν ο Benjamin Whorf . Yπέθεσε ότι η γραμματική και το λεξικό μιας γλώσσας καθορίζουν την αντίληψη του κόσμου. Ένα γεγονός που, με τη σειρά του, προσέδωσε σε κάθε γλωσσική κοινότητα κοινή και συγκεκριμένη συμπεριφορά και γνώση για τη γλώσσας.

Με αυτόν τον τρόπο, δηλώθηκε ότι ο τρόπος σκέψης περιοριζόταν από τη γλώσσα . Για παράδειγμα, ο ιαπωνικός όρος umami αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη γεύση που προέρχεται από το γλουταμινικό που δεν έχει άμεση μετάφραση σε δυτικές γλώσσες. Σύμφωνα με τη ντετερμινιστική θεωρία, ένας δυτικός ομιλητής θα είχε σοβαρό πρόβλημα να περιγράψει αυτή τη γεύση. Τα στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με αυτόν τον ντετερμινισμό ανάγκασαν τον Whorf να αναδιατυπώσει τη θεωρία του, δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως η χαλαρή θεωρία Sapir-Whorf. Αυτή η θεωρία αντικαθιστά ότι είμαστε σκλάβοι της γλώσσας μας με την ιδέα της ικανότητας να επηρεάσει τη σκέψη μας.

Δεν θα ήταν αδύνατο να κατανοήσουμε έννοιες ξένες προς τη γλώσσα μας, αλλά έχει αποδειχθεί ότι η γνώση και η γλώσσα συμβαδίζουν. Στις ισπανικές και άλλες ρομαντικές γλώσσες, το φύλο που δίνεται στα ουσιαστικά είναι καθοριστικό για τη γραμματική και τη σύνταξη, δηλαδή, πρέπει να ληφθεί υπόψη για να σχηματιστεί μια πρόταση σωστά. Ωστόσο, αυτή η διχοτομία γίνεται πιο περίπλοκη καθώς εξερευνούμε άλλες γλώσσες: μερικές δεν έχουν γραμματικό φύλο, άλλες έχουν έως δεκαέξι. Αλλά αυτό επηρεάζει την αντίληψη του κόσμου; Σε ένα πείραμα που συγκρίνει τις γερμανικές και ισπανικές περιγραφές ουσιαστικών, λέξεις που σχετίζονται με την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα αποδόθηκαν σε άψυχα αντικείμενα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ