Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso της τράπεζας του Ψυχικού

Τα χρήματα και τα τιμαλφή που κάποιοι κρύβουν στο στρώμα κινδυνεύουν από διαρρήκτες, ποντικούς και την υγρασία. Τα χρήματα που τοποθετούνται σε τραπεζικές θυρίδες είναι ασφαλώς πολύ πιο διασφαλισμένα από ότι εκείνα που βρίσκονται σε οικιακές κρύπτες

Ωστόσο, η υπόθεση με τις καταγγελλόμενες κλοπές θυρίδων σε τράπεζα στο Νέο Ψυχικό έδειξε πως κάποιοι ευρηματικοί και επιτήδειοι «ποντικοί» βρίσκουν τον τρόπο να ξαφρίσουν το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων.

Το colpo grosso της τράπεζας του Ψυχικού – Πως «ξάφρισαν» τραπεζικές θυρίδες χωρίς να αφήσουν ίχνη

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ, έχει τεθεί η κινηματογραφική κλοπή σε θυρίδες Τράπεζας στο Νέο Ψυχικό, όπου ένας ή περισσότεροι δράστες, ξάφρισαν χρήματα και κοσμήματα, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Οι δράστες παραβίασαν – στοχευμένα, όπως εκτιμάται- τέσσερις θυρίδες οι οποίες ανήκουν σε συζύγους επιχειρηματιών της περιοχής. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς στο συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα, βρίσκονται πάνω από 1.000 θυρίδες. Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι όλες οι υπόλοιπες θυρίδες ελέγχθηκαν, και δεν έχουν παραβιαστεί.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, είναι και το πώς οι δράστες ή ο δράστης κατάφεραν να μπουν και να αρπάξουν το περιεχόμενο των θυρίδων χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί.

Δεν υπάρχει κανένα ίχνος παραβίασης στις θυρίδες ούτε στην τράπεζα, και εξετάζεται έντονα το ενδεχόμενο οι δράστες/δράστης να είχαν πολύ καλές σχέσεις με στελέχη της τράπεζας, η ακόμα και να είχαν αντικλείδι.

«Φως» από τις κάμερες ασφαλείας
Μέσα από κάμερες ασφαλείας και καταγραφή κλήσεων προσπαθούν οι αστυνομικοί να βρουν την άκρη του νήματος που θα τους οδηγήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Επιπλέον αναμένεται να καταθέσουν για την υπόθεση οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης τράπεζας.

«Έκαναν φτερά»
Η έρευνα των Αρχών ξεκίνησε έπειτα από μία καταγγελία μίας γυναίκας στο Α.Τ. Ψυχικού, η οποία ανέφερε ότι άγνωστοι παραβίασαν τη θυρίδα που διατηρούσε σε τραπεζικό υποκατάστημα και άρπαξαν χιλιάδες ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι ίδιες, από τη μία γυναίκα κλάπηκαν 42.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 3 εκατομμυρίων. Από την δεύτερη 75 λίρες και κοσμήματα αξίας 5 εκατομμυρίων. Από την τρίτη κοσμήματα αξίας 1 εκατομμυρίου και από την τέταρτη 130.000 ευρώ.

Αν και οι Έλληνες καταθέτες και αποταμιευτές είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι με τις θυρίδες την τελευταία δεκαετία, το περιστατικό του Ψυχικού έφερε ξανά στο προσκήνιο κάποιες απορίες που συχνά πυκνά ανακύπτουν για το καθεστώς των τραπεζικών θυρίδων.

Συνοπτικά το καθεστώς που διέπει τις τραπεζικές θυρίδες έχει ως εξής:
Ποιο μπορούν να αποκτήσουν θυρίδα

Θυρίδα σε τραπεζικό ίδρυμα μπορεί να αποκτήσει πελάτης της τράπεζας με ένα κόστος που κυμαίνεται από 70 έως 1.500 ευρώ (ανάλογα το μέγεθος). Ο πελάτης μπορεί να ορίσει πληρεξούσιους που θα έχουν επίσης πρόσβαση στη θυρίδα του. Η τράπεζα λαμβάνει και εξακριβώνει τα στοιχεία ταυτότητας των μισθωτών της θυρίδας και των πληρεξουσίων τους. Έχει το δικαίωμα να αρνείται την εκμίσθωση θυρίδας σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι ενέχονται σε παράνομες οικονομικής φύσεως δραστηριότητες.

Ο πελάτης της τράπεζας, συνάπτει σύμβαση μίσθωσης κατά τη διάταξη του άρθρου 574 Αστικού Κώδικα. Κατά τη σύμβαση τα δύο μέρη αναλαμβάνουν τις εξής υποχρεώσεις για όσο χρόνο διαρκεί: ο μεν εκμισθωτής (πιστωτικό ίδρυμα) να παραχωρήσει στο μισθωτή (πελάτη) τη χρήση θυρίδας για την εναπόθεση σε αυτήν πολύτιμων κινητών πραγμάτων, όπως τιμαλφή, χρεόγραφα κ.λπ., ο δε μισθωτής να καταβάλει το συμφωνημένο μίσθωμα. Απαγορεύεται ο πελάτης, να φυλάσσει επικίνδυνα αντικείμενα όπως εκρηκτικές ύλες κ.λπ., όρο για τον οποίο ενημερώνεται από την Τράπεζα κατά τη σύναψη της σύμβασης.

Ποιοι έχουν πρόσβαση στη θυρίδα

Η θυρίδα, αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή και είναι απαραβίαστη από την τράπεζα και οποιονδήποτε τρίτο. Η τράπεζα, δε γνωρίζει το είδος και την αξία των αντικειμένων των θυρίδων και δεν διαθέτει με κανένα τρόπο πρόσβαση σε αυτές. Η τράπεζα διατηρεί κλειδί, το οποίο δύναται να ανοίξει μια θυρίδα μόνο συνδυαστικά με το μοναδικό κλειδί που έχει στα χέρια του ο μισθωτής της θυρίδας.

Ο μισθωτής της θυρίδας ή ο πληρεξούσιός του, έχει ελεύθερη πρόσβαση στη θυρίδα του, κατά τις ώρες λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος και παραμένει μόνος του στο χώρο όπου βρίσκεται η θυρίδα, χωρίς παρουσία υπαλλήλου της τράπεζας ή τρίτου.

Τι ισχύει σε περίπτωση κλοπής

Ο κάτοχος θυρίδας εφόσον έχει κάνει ειδική ασφάλεια και έχει ασφαλίσει πλήρως στην αξία του το περιεχόμενο της θυρίδας μπορεί να αποζημιωθεί. Αν δεν το έχει ασφαλίσει τότε δεν μπορεί να αξιώσει αποζημίωση από την τράπεζα για τα χρήματα ή τιμαλφή που εκλάπησαν, εκτός εάν αποδειχθεί αμέλεια από την πλευρά της τράπεζας. Αλλά αυτό είναι δύσκολο.

Η τράπεζα έχει την υποχρέωση από τη σύμβαση μίσθωσης, να τηρεί όλους τους όρους καταλληλόλητας και ασφάλειας σχετικά με τη φύλαξη των θυρίδων. Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της αυτές, ευθύνεται κατά του μισθωτή ενδοσυμβατικά, βάσει της μεταξύ τους σύμβασης μίσθωσης.

Πότε δεσμεύεται η θυρίδα

Οι τράπεζες δεν μπορούν να δεσμεύουν το περιεχόμενο των θυρίδων, ούτε να αρνούνται την πρόσβαση του πελάτη, εκτός αν υπάρχει σχετική απόφαση ή εισαγγελική παραγγελία.

Σε περίπτωση θανάτου του μισθωτή, είναι δυνατή, με συγκεκριμένη διαδικασία και παρουσία τρίτων προσώπων (εφόρου, συμβολαιογράφου κ.λπ.), να ανοιχθεί η θυρίδα από τους κληρονόμους του θανόντος , αφού έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here