Έρχεται «λίφτινγκ» της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;


Tο διάστημα αυτό το Ελληνικό Χρηματιστήριο ανακτά έδαφος εν μέσω του 2ου lockdown. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες μάλιστα ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει σωρευτικά κέρδη πάνω από 28% . Στην θετική αυτή εικόνα συνέβαλε και ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος κινήθηκε ανοδικά εξαιτίας των ανακοινώσεων για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αλλά και λόγω των θετικών ανακοινώσεων για την Ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης, την επίσπευση τω μεταρρυθμίσεων και  τις νέες ρυθμίσεις χρεών των ιδιωτών  που βρίσκονται προ των πυλών.

Γράφει η *Δάφνη Γρηγοριάδη

Αν και οι αντιδράσεις του Ελληνικού χρηματιστηρίου είναι θετικές και υπάρχουν μακροπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία, η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Ο γενικός δείκτης κινείται προς το παρών κοντά στις 700 μονάδες όμως ακόμη δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα προ κορωνοϊού δηλαδή στις 900 μονάδες όπου βρισκόταν τον Ιανουάριο.

Το Ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται ριζικές αλλαγές

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι ένα brand  το οποίο δυστυχώς δεν έχει κύρος στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πρέπει να γίνει εξίσου ανταγωνιστικό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Αυτή την στιγμή τον γενικό δείκτη διαμορφώνουν οι λίγοι μεγάλοι παίκτες της Ελληνικής αγοράς. Η πίτα του χρηματιστηρίου Αθηνών πρέπει να ανοίξει και να εισαχθούν νέοι μεγάλοι παίκτες καθώς  και  μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί και η ρευστότητα στην οικονομία. Στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης προωθούνται μεταρρυθμίσεις τόσο για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενδυνάμωση της προσπάθειας εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Δεν αποκλείεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό να δούμε και αλλαγές που αφορούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακρογωνιαίο λίθο της χώρας και της εικόνα μας προς τα έξω. Πιθανές μεταρρυθμίσεις είναι  φορολογικές εκπτώσεις για  τις επιχειρήσεις που  εισέρχονται στην χρηματιστηριακή αγορά. Φυσικά, φορολογικά κίνητρα θα δίνονται και σε ιδιώτες που τοποθετούν τα χρήματα τους σε λογαριασμούς οι οποίοι θα είναι αποταμιευτικοί-επενδυτικοί. Για ορισμένες περιπτώσεις εξετάζεται ακόμη και απαλλαγή από φόρο όπως στην περίπτωση των μερισμάτων. Οι παραπάνω σχεδιασμοί είναι πολύ πιθανό να τους δούμε να υλοποιούνται το 2022.

Καταλαβαίνουμε ότι σε μια περίοδο χαμηλών προς μηδενικών επιτοκίων, οι ιδιώτες δεν έχουν  κίνητρο  να “κλείσουν” τα χρήματα τους σε αποταμιευτικό λογαριασμό. Εξάλλου το τελευταίο 6μήνο έχει παρατηρηθεί μεταφορά χρημάτων από προθεσμιακές καταθέσεις σε όψεως  όπου οι δικαιούχοι μπορούν να αποσύρουν ευκολότερα τα χρήματα, γεγονός που το αποδίδουμε στην ενισχυμένη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας. Εξαιτίας των παραπάνω συνθηκών είναι λογικό να δημιουργείται η ανάγκη για νέες μορφές αποταμίευσης που θα περιέχουν και επενδύσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα και τομείς όπως μετοχές και εταιρικά ομόλογα “πράσινων’’ επιχειρήσεων, νεοφυών αλλά και τεχνολογικών.

Τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο στον Γενικό Δείκτη

Η άρση  του 2ου  lockdown θα είναι μια σημαντική εξέλιξη, ωστόσο το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού δεν μπορεί να μειώσει την επιχειρηματική αβεβαιότητα. Συνήθως ο Δεκέμβριος είναι ένα μήνας  κερδών για τις μετοχές λόγω των ισχυρών λιανικών πωλήσεων.  Φέτος η ένταση του φαινομένου θα είναι μικρότερη λόγω  της πανδημίας αλλά και λόγω της πορείας των υπόλοιπων χρηματιστηρίων η οποία συμπαρασύρει το Ελληνικό. Μετά τα μεγάλα κέρδη του Νοεμβρίου στο Αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον  Dow Jones και τον S&P σε ιστορικά υψηλά δημιουργήθηκε αυξανόμενη κερδοσκοπία  και πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η αγορά   χωνεύει  ακόμη τα κέρδη.

*Δάφνη Γρηγοριάδη  – Οικονομική Αναλύτρια

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ