Κορονοϊός – Lockdown: Αυτοί είναι οι έξι δείκτες που θα επιτρέψουν το σταδιακό άνοιγμα της χώρας


Άρση μέτρων: Κρίσιμα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα – Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο

Σε ποιο αργούς ρυθμούς κινείται η αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού, από τους υπολογισμούς που είχαν γίνει αρχικά από τους ειδικούς και αυτό φαίνεται από την συνεχόμενη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας που συνεχίζει να λειτουργεί στο «κόκκινο».

Για τη σταδιακή άρση των μέτρων κύριο λόγο αναμένεται να παίξει η κατάσταση στο ΕΣΥ. Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να βάλει «φρένο» σε όλες τις φήμες και τα σενάρια για το «πρόωρο» άνοιγμα της χώρας, καθώς αναμένονται κρίσιμα επιδημιολογικά δεδομένα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένα που αναμένεται να κρίνουν τις πολυπόθητες ημερομηνίες για το άνοιγμα.

Πλέον, είναι ορατό πώς το πρόωρο άνοιγμα θα μπορούσε να προξενήσει ένα τρίτο, σφοδρότερο κύμα κορονοϊού, το οποίο θα βρει ένα «κουρασμένο» σύστημα Υγείας. Αυτό το σενάριο, σε συνδυασμό με την αργή αποκλιμάκωση είναι που προβληματίζει τους επιδημιολόγους.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ενδοιασμοί υπάρχουν και για το άνοιγμα των σχολείων, και ειδικότερα των δημοτικών, για τα οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι πρέπει να είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Οι ημερομηνία που είχε ακουστεί για τα σχολεία και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου για το άνοιγμα των δημοτικών δεν έχει κλειδώσει και την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των λοιμοξιολόγων υπό την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά.

«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκτός κ πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν κ άλλες παράμετροι, ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού κ στη θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρησης της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ κ αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι έξι παράμετροι που μελετά το Μαξίμου είναι:

  • ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων,
  • ο αριθμός των νοσηλευόμενων και δη των διασωληνωμένων,
  • το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων,
  • ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται, που χθες έπεσε στο 8,3% με όριο συναγερμού το 4%.
  • ο δείκτης Rt, πόσα άτομα δηλαδή μολύνει ένα κρούσμα
  • και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ