Αθηροσκλήρωση ανακάλυψη: Ταυτοποιείται πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή


Αθηροσκλήρωση ανακάλυψη: Η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση που επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα. Εάν εμφανιστεί αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες (που τροφοδοτούν την καρδιά), το αποτέλεσμα μπορεί να είναι στηθάγχη ή σε χειρότερες περιπτώσεις καρδιακή προσβολή.

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports . “Έχουμε δείξει εντελώς νέες λειτουργίες που σχετίζονται με το CARD8. Αυτές μπορεί να είναι σημαντικές για τη μελλοντική θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων “, λέει η ερευνητής της Örebro Geena Paramel.

Η αθηροσκλήρωση, επίσης γνωστή ως σκλήρυνση των αρτηριών είναι η κύρια αιτία των περισσότερων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η φλεγμονή στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από αθηροσκλήρωση περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες, οι οποίες με τη σειρά τους ρυθμίζονται από την πρωτεΐνη CARD8.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι το CARD8 παίζει καθοριστικό ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία στην αθηροσκλήρωση”, λέει η Geena Paramel, μία από τις ερευνήτριες και ανώτερη λέκτορας στη βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο του Örebro.

Ρυθμίζει τη φλεγμονή

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Allan Sirsjö στο Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου Örebro (CVRC), εξέτασε τις λειτουργίες που παίζει το CARD8 στα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων. Με την καταστολή του γονιδίου CARD8, έχουν χαρτογραφήσει ποιες πρωτεΐνες ρυθμίζουν το CARD8. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων CARD8 και των αλλαγμένων επιπέδων αρκετών άλλων φλεγμονωδών πρωτεϊνών στη σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε δείγματα από μια ομάδα ατόμων με αθηροσκλήρωση – σε συνεργασία με ερευνητές στο Karolinska Institutet.

“Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά στο ότι μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη επερχόμενων φαρμάκων για αθηροσκλήρωση. Στο μέλλον, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε πιο στοχευμένα φάρμακα κατά του CARD8 στην αθηροσκλήρωση”, λέει ο Karin Franzén, εγγεγραμμένος στη βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο του Örebro και συνεισφέροντας συγγραφείς στη μελέτη.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές έχουν επίσης δει έναν σύνδεσμο σε άτομα που έχουν γενετική παραλλαγή στο γονίδιο CARD8 και άλλαξαν επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα. “Υπάρχουν πολλά που υποδηλώνουν ότι το CARD8 μπορεί επίσης να είναι σημαντικό για πολλές άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη φλεγμονή”, λέει η Geena Paramel.

Προσδιορίστε τον μηχανισμό researchersrebro οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια συνεχιζόμενη μελέτη CARD8. Σε συνεργασία με την BioReperia, μια εταιρεία στο Linköping, θα συνεχίσουν να χαρτογραφούν το ρόλο που διαδραματίζει το CARD8 σε φλεγμονώδεις διαδικασίες που είναι επίσης κεντρικές για την ανάπτυξη όγκων. “Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε ότι το CARD8 παίζει καθοριστικό ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία στα κύτταρα. Θέλουμε επίσης να κατανοήσουμε πώς το CARD8 επηρεάζει άλλες διαδικασίες στα κύτταρα”, εξηγεί ο Karin Franzén.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ