Κορωνοϊός τεχνητή νοημοσύνη: Νέο μοντέλο προβλέπει τον αντίκτυπο της νόσου


Κορωνοϊός τεχνητή νοημοσύνη: Ένα νέο μοντέλο για την πρόβλεψη του αντίκτυπου του COVID-19 με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) ξεπερνά σημαντικά άλλα μοντέλα, τόσο πολύ ώστε να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των υγειονομικών υπαλλήλων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενώ τα υπάρχοντα μοντέλα για την πρόβλεψη της εξάπλωσης μιας ασθένειας υπάρχουν ήδη, λίγα, εάν υπάρχουν, ενσωματώνουν AI, η οποία επιτρέπει σε ένα μοντέλο να κάνει προβλέψεις βάσει παρατηρήσεων για το τι πραγματικά συμβαίνει – για παράδειγμα, αύξηση των περιπτώσεων μεταξύ συγκεκριμένων πληθυσμών – σε αντίθεση με αυτό οι σχεδιαστές του μοντέλου πιστεύουν ότι θα συμβεί. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι δυνατό να ανακαλυφθούν μοτίβα που κρύβονται σε δεδομένα που μπορεί να μην αναγνωρίζουν μόνοι τους.

«Το AI είναι ένα ισχυρό εργαλείο, οπότε είναι λογικό να το εφαρμόζουμε σε ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος», λέει ο Yaser Abu-Mostafa (Ph.D. ’83), καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών και επιστήμης υπολογιστών, ο οποίος οδήγησε την ανάπτυξη του νέου μοντέλου CS156 (ονομάστηκε έτσι για την τάξη επιστήμης υπολογιστών Caltech όπου ξεκίνησε).

Οι ερευνητές αξιολογούν την ακρίβεια του μοντέλου συγκρίνοντάς το με τις προβλέψεις ενός συνόλου μοντέλου που χτίστηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από 45 μεγάλα μοντέλα πανεπιστημίων και ινστιτούτων σε ολόκληρη τη χώρα. Χρησιμοποιώντας 1.500 προβλέψεις ως σημεία σύγκρισης με το σύνολο CDC, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μοντέλο CS156 ήταν πιο ακριβές από το μοντέλο ensemble 58 τοις εκατό του χρόνου από τις 25 Νοεμβρίου. Επίσης, ξεπερνά συνήθως τις προβολές αναφοράς του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγηση (IHME).

Το μοντέλο CS156 είναι ένα αμάλγαμα αρκετών μοντέλων που αναπτύχθηκαν από τον Abu-Mostafa και την ομάδα του τους τελευταίους εννέα μήνες. Το βάρος που έχει κάθε μοντέλο στην συνολική παραγωγή του μοντέλου CS156 καθορίζεται με βάση την απόδοσή του τις προηγούμενες εβδομάδες (χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στους The New York Times για σύγκριση).

Η Abu-Mostafa επεκτείνει επί του παρόντος το μοντέλο CS156 με βάση τα σχόλια των υπαλλήλων δημόσιας υγείας με την ελπίδα ότι μπορεί να είναι ένα σωτήριο εργαλείο για την καθοδήγηση των πολιτικών αποφάσεων . Έχει επικοινωνήσει με αξιωματούχους του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (CDPH) και από εκπροσώπους του Επιτρόπου Υγείας της Νέας Υόρκης.

Με βάση τα σχόλιά τους, το μοντέλο τροποποιείται για να επιτρέπει στους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας να προβλέπουν πώς διάφορες παρεμβάσεις – όπως εντολές μάσκας και ασφαλέστερες παραγγελίες στο σπίτι – επηρεάζουν τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου. Οπλισμένοι με αυτές τις προβλέψεις, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να αξιολογήσουν καλύτερα ποιες παρεμβάσεις είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν. Το CDPH χρησιμοποιεί ήδη το μοντέλο CS156 στη λήψη αποφάσεων, όπως έμαθε ο Abu-Mostafa.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ