Πότε πληρώνονται εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι – Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα


Ξεκινά από σήμερα το μπαράζ πληρωμών σε εργαζόμενους σε αναστολή, ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι καταβολές των χρημάτων θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους, ενώ παραπάνω χρήματα θα δουν στους λογαριασμούς τους και κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων. 

Ειδικότερα οι πληρωμές αφορούν:

Στους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συν-Εργασία. Σήμερα θα καταβληθεί το ποσοστό του μισθού από τη δεύτερη φάση του προγράμματος Συν-Εργασία. Για το Νοέμβριο το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι 800 ευρώ για ένα μήνα και οι εργαζόμενοι θα λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής.

Σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους που βρίσκονται σε ανεργία πάνω από 12 μήνες επίδομα 400 ευρώ μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου που υπερέβησαν το διάστημα 12μηνών ανεργίας. Δικαιούχοι της συγκεκριμένης επιδότησης είναι μακροχρόνια άνεργοι που δεν εισπράττουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200 ευρώ, είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ ξεπερνούν τους 12μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ-από 1/3/2020 έως και τις 20 Νοεμβρίου. Ωστόσο το επίδομα δεν θα το λάβουν όσοι πήραν την περασμένη άνοιξη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της άνοιξης που ήταν επίσης 400 ευρώ.

Από τις αρχές του μήνα θα αρχίσουν να καταβάλλονται επιδόματα ΟΑΕΔ και Δώρο Χριστουγέννων. Ειδικότερα από σήμερα ο ΟΑΕΔ θα ξεκινήσει να προπληρώνει την τακτική επιδότηση ανεργίας, την επιδότηση μακροχρόνια ανεργίας και το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων. Επίσης την ίδια ήμερα θα καταβληθεί και το Δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους αλλά και στους δικαιούχους της παροχής προστασίας μητρότητας.

Στις 11 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ τον Νοέμβριο, σε εκείνους που είναι σε καθεστώς αναστολής λόγω Ιανού αλλά και στις ευπαθείς ομάδες εργαζόμενων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής η ειδική αποζημίωση 800 ευρώ το μήνα Νοέμβριο.

Σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που επλήγησαν οικονομικά από την υγειονομική κρίση θα δοθεί τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων. Ολόκληρο το λαμβάνουν όσοι έχουν εργαστεί στον ίδιο εργοδότη από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1η Μαΐου λαμβάνουν αναλογικά το Δώρο για το διάστημα της απασχόλησης τους. Για τους εργαζόμενους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολή και έλαβαν το επίδομα των 534 ευρώ από τον Νοέμβριο και μετά, θα λάβουν το Δώρο με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για την αναστολή σύμβασης εργασίας τους. Η αναλογία του Δώρου θα καταβληθεί από το κράτος στους λογαριασμούς των εργαζομένων .

Καταβολή των αναδρομικών των συντάξεων για το 11μηνο (Ιουνίου του 2015 –Μαΐου του 2016). στους κληρονόμους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβάλει το υπουργείο Εργασίας τις αυξήσεις στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2021 μαζί με τα αναδρομικά που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση σε συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Μαζί με τις αυξήσεις θα γίνει και η καταβολή των αναδρομικών 16μηνών ( από 1/9/2019) ύψους έως 4.032 ευρώ. Επίσης οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 έτη και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το διπλάσιο ποσό, δηλαδή 800 ευρώ.

Το επίδομα θα ξεκινά από 200 ευρώ κατ’ έλάχιστον και θα αυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Συνολικά θα ωφεληθούν με τον τρόπο αυτόν 482.335 μέλη νοικοκυριών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Τα ποσά

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό – μεμονωμένο άτομο θα λάβει 200 ευρώ- Κάθε επιπλέον ενήλικας στο ίδιο νοικοκυριό θα λάβει 100 ευρώ- Κάθε ανήλικο παιδί θα λάβει επιπλέον 50 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:- Ζευγάρι ενηλίκων που λαμβάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα λάβει 300 ευρώ- Νοικοκυριό με 2 ενήλικες και 2 παιδιά θα λάβει βοήθημα 400 ευρώ- Πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά θα λάβει βοήθημα 500 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ