Γλώσσα του σώματος: Πώς να αναγνωρίζεις τα ελεγκτικά άτομα


Γλώσσα του σώματος: Πώς να αναγνωρίζεις τα ελεγκτικά άτομα. Η γλώσσα κυριαρχίας και η  γλώσσα ελέγχου συνήθως υιοθετείται από ένα άτομο που θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνο. Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το σώμα τους για να εκφοβίσουν τους άλλους και να δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Ωστόσο, ένα άτομο που παρουσιάζει μη λεκτικά σημάδια κυριαρχίας συχνά δεν γνωρίζει συνειδητά τέτοια συμπεριφορά. Η δύναμη και ο έλεγχος μας επιτρέπουν να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά κάποιου. Αν και οι αγώνες εξουσίας στις σχέσεις είναι φυσιολογικοί, οι ανασφαλείς άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν συχνά να γίνουν ελεγχόμενοι μετά την αρχική φάση της σχέσης τους. Αυτό τους επιτρέπει να ενισχύσουν τον αδύναμο εγωισμό τους και την κακή αυτοεκτίμησή τους. Ο έλεγχος των ανθρώπων μπορεί συχνά να έχει μια επιθετική γλώσσα σώματος που μπορεί να μην έχει θετικά συναισθήματα.

Καθώς μπορεί να αισθάνονται επισφαλείς ή απειλούμενοι από την κοινωνική κατάσταση των άλλων, ένα άτομο μπορεί να φαίνεται υποχρεωτικό, εκφοβιστικό και ελεγχόμενο να διεκδικήσει την κυριαρχία του σε μια σχέση. Ωστόσο, αυτό παρατηρείται κυρίως σε σχέσεις όπου και οι δύο εταίροι έχουν ίση δύναμη. Καθώς η κυριαρχία και ο έλεγχος της συμπεριφοράς σχετίζεται με την εξουσία, οι άνθρωποι με τη μικρότερη ή τη μεγαλύτερη δύναμη συνήθως δεν αισθάνονται την ανάγκη να φαίνονται κυρίαρχοι.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τη συμπεριφορά ελέγχου στις σχέσεις από νωρίς. Η ανασφάλεια και η ανθυγιεινή επίδειξη υπεροχής δεν μπορούν μόνο να κάνουν τη σχέση ανθυγιεινή, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητική και τοξική εμπειρία.  Καθώς συνήθως επικοινωνούμε και μεταδίδουμε μηνύματα μέσω μη λεκτικής επικοινωνίας, η κατανόηση της γλώσσας του σώματός τους μπορεί να μας βοηθήσει να τα κατανοήσουμε καλύτερα. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τα μηνύματα που μεταφέρουμε με τη γλώσσα του σώματός μας και, επομένως, αυτά τείνουν να είναι μια πιο αληθινή αναπαράσταση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ