Βιταμίνη D: Το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

Επίσης για τη σύνθεσή της είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί μία διαδικασία έκθεσης του δέρματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία UVB. Η ικανότητα της βιταμίνης D να βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου είναι μόνο ένα από τα εξαιρετικά σημαντικά, αλλά και ευρέως γνωστά οφέλη της. Αντιθέτως τα χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D στο αίμα, έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος, την καρδιαγγειακή δυσλειτουργία και εκφυλιστικές διαταραχές των νευρώνων.

Αυτό που φαίνεται να αποτελεί πραγματικά ενδιαφέρον στοιχείο για τη “βιταμίνη του ήλιου” είναι η σύνδεση της βιταμίνης D με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Covid – 19. Η Joann Manson, καθηγήτρια επιδημιολογίας του Harvard, υπογραμμίζει ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των φλεγμονών, που προκαλεί στο σώμα ο κορωνοϊός. Νωρίτερα μέσα στην πανδημία εμπνευσμένος από προηγούμενες έρευνες, που έδειξαν μείωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, κατόπιν συμπληρωματικής θεραπείας με βιταμίνη D, ο καθηγητής ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Σικάγο, David Meltzer, διεξήγαγε εκ νέου έρευνα παρακολουθώντας ασθενείς, που νοσηλεόνταν ήδη στο σύστημα υγείας.

Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: Οι ασθενείς που έπασχαν από έλλειψη βιταμίνης D τον περασμένο χρόνο εμφάνισαν 77% πιθανότητα να βγουν θετικοί στο test για τον Covid – 19. Η έρευνα του Meltzer έρχεται να συμπληρώσει το corpus των αποδεικτικών στοιχείων, που έρχονται στην επιφάνεια τον τελευταίο καιρό αναδεικνύοντας τη βιταμίνη D ως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Τα νέα δεδομένα είναι τόσο καθοριστικά που η Σκωτία προέβη σε εφοδιασμό του πληθυσμού με συμπλήρωμα βιταμίνης D, ενώ ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, φαίνεται να προετοιμάζει παρόμοια κίνηση.

Ο παλιός καλός τρόπος για να αυξήσει κανείς τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είναι η έκθεση στον ήλιο, ακόμα και τώρα που οι μέρες μικραίνουν. Σύμφωνα με την καθηγήτρια δερματολογίας του Πανεπιστημίου Yale, Alicia Zalka, δώδεκα λεπτά ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο, ακόμα και τους κρύους μήνες του χειμώνα, είναι αρκετά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here