Κρίσιμες αποφάσεις για το lockdown στο τέλος της εβδομάδας-Τα πιθανά σενάρια


Στο χθεσινό (Δευτέρα 30 Νοεμβρίου) υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο έδειξε νέα παράταση του lockdown αλλά συνέστησε στους υπουργούς να αποφύγουν να κάνουν δηλώσεις για ενδεχόμενη άρση της καραντίνας πατώντας πάνω σε ημερομηνίες.

«Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα σενάρια για το «άνοιγμα»

Τρία είναι τα σενάρια για την ημερομηνία άρσης του lockdown, με το πρώτο που ήθελε την 7η Δεκεμβρίου ημέρα ανοίγματος της οικονομίας να έχει ήδη «καεί».

Το άνοιγμα των σχολείων στης 7 Δεκεμβρίου επρόκειτο να σημάνει την έναρξη του σταδιακού ανοίγματος, όμως το σενάριο αυτό φαντάζει πια εξωπραγματικό.

Στις 14 Δεκεμβρίου, λένε τώρα οι εκτιμήσεις, θα αρχίσει σιγά σιγά η οικονομία να ανοίγει, όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πιθανή την πλέον μεταγενέστερη ημερομηνία, την 21η του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιδημιολόγων εντός της εβδομάδας τα κρούσματα παρουσίασαν μείωση κατά 30% στην Αττική και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη.

«Να αποφύγουμε τα… αυτογκόλ»

Τρεις είναι οι παράμετροι που οι επιστήμονες θα λάβουν σοβαρά υπόψη για να εισηγηθούν την επανέναρξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Τα στοιχεία που θα κρίνουν το lockdown θα είναι:

  • Ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες,
  • Το ισοζύγιο των εισαγωγών και εξαγωγών από νοσοκομεία και
  • Η πορεία του αριθμού διασωληνωμένων.

Πάντως οι συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι καθημερινές. Τα νούμερα έχουν τεθεί στο τραπέζι και είναι κοινός τόπος μεταξύ των επιστημόνων η ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα, ενώ ομόφωνη είναι η άποψη ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν πρέπει να επιτραπούν.

Στα τέλη της εβδομάδας μήνυμα από τον πρωθυπουργό

Όπως εξήγησε σε χθεσινή συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες. Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας:

Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή. Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

Σενάριο για άνοιγμα της εστίασης με ραντεβού και ωράριο παραμονής στο μαγαζί

Στη σταδιακή άρση του lockdown, ημερομηνία της οποίας παραμένει ακόμα άγνωστη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Ο κ. Γαργαλιάνος εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περιορισμού της εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως υπάρχει μία σχετική βελτίωση, ωστόσο το σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται. «Δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε μία αισιόδοξη νότα μέχρι να δούμε το σύστημα Υγείας να αποσυμπιέζεται. Μέχρι και την Παρασκευή ίσως να ξέρουμε πώς κινούνται τα κρούσματα και τα περιστατικά θετικότητας. Η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να μας πάρει ακόμα και άλλες δέκα ημέρες, ίσως και παραπάνω. Η άρση του lockdown δεν είναι γενικός κανόνας. Μιλάμε για άρση με αυστηρούς περιορισμούς» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Πότε θα κριθεί το άνοιγμα των σχολείων

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών, πριν από τις γιορτές, ακόμα και στις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Γαργαλιάνος εξήγησε πως όλα θα ξεκαθαρίσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Περιμένουμε κάποια στοιχεία ακόμα που αφορούν την κινητικότητα από τα σχολεία. Μετακινούνται στα δημοτικά 700.000 παιδιά. Αν υπολογιστεί επί δύο (σ.σ. πήγαινε έλα) είναι 1.400.000 μετακινήσεις. Αν τα στοιχεία δείξουν ότι τα δεδομένα που έχουμε για τα παιδιά είναι ικανοποιητικά, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε την άλλη Δευτέρα, αλλά σύντομα» εξήγησε.

Εστίαση με… ραντεβού

Τέλος, ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στο μεγάλο προβληματισμό των ειδικών για το άμεσο άνοιγμα της εστίασης.

Όπως τόνισε, αν ανοίξει η εστίαση, θα είναι με αυστηρούς κανόνες.

«Αυτό που λέγαμε να υπάρχει όριο 4 ή 6 ατόμων σε κάθε τραπέζι και ήταν 15… θα στοιχίσει! Είναι έκκληση, παράκληση να τηρηθούν τα μέτρα. Θα μπορούσε -όπως έγινε σε άλλες χώρες- να υπάρχει όριο παραμονής στα καταστήματα εστίασης. Να πηγαίνει κάποιος με… ραντεβού και να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο για τον κάθε πελάτη» κατέληξε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ