Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στην προστασία από το COVID-19


Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στην προστασία από το COVID-19. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το εμβόλιο BCG (bacillus Calmette-Guérin) πριν από περισσότερα από 100 χρόνια για την προστασία από τη βακτηριακή λοίμωξη φυματίωση (TB).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το 2004, περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο λάμβαναν το εμβόλιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η BCG έχει εγκριθεί για άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης φυματίωσης και για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο εμβολιασμός με BCG σε πρώιμο στάδιο της ζωής μπορεί να μειώσει την παιδική θνησιμότητα έως και 45%, κυρίως μέσω μειωμένης ευαισθησίας στη σήψη (δηλητηρίαση από αίμα) σε βρέφη, αναπνευστικές λοιμώξεις και πυρετό.

Σε εφήβους και ηλικιωμένους, υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η BCG προστατεύει από ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο προετοιμάζει το “εγγενές” ανοσοποιητικό σύστημα, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι των ιών και άλλων εισβολέων οργανισμών. Σε αντίθεση µε την προσαρμοστική ανοσία, η ενδημική ανοσία σπάνια στοχεύει σε συγκεκριμένα παθογόνα που έχει συναντήσει ο οργανισμός στο παρελθόν. Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες της ΚΑ αναρωτήθηκαν εάν το BCG μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στο SARS-CoV- 2, τον ιό που προκαλεί το COVID- 19.

Μεταξύ 11 Μαΐου και 18 Ιουνίου 2020, 6.201 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έδωσαν δείγματα αίματος και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό τους, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν λάβει BCG και εμβόλια κατά δύο άλλων βακτηριακών λοιμώξεων και γρίπης. Συνολικά, 1.836 δήλωσαν ότι είχαν λάβει τον εμβολιασμό κατά του BCG, 4.275 είπαν ότι δεν τον είχαν λάβει και 90 ήταν αβέβαιοι. Όσοι είχαν εμβολιασθεί ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι παρουσίασαν συμπτώματα της COVID- 19 οποιαδήποτε στιγμή κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Συνολικά, το 3,5% του συνόλου της ομάδας  βρέθηκε θετικό για αντισώματα SARS-CoV- 2.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ