Νίκος Παπανδρέου: Γιατί δεν αρκεί μόνο το όνομά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ


Το ερώτημα αν ο Νίκος Παπανδρέου μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, εξετάζουν τα έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αφού ένας υποψήφιος Παπανδρέου θα ξυπνάει πάντα ένδοξες μνήμες στη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Η διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από τον Νίκο Παπανδρέου, φαίνεται να ανακατεύει ακόμα περισσότερο την «τράπουλα» στην παράταξη, ένα σχεδόν χρόνο πριν στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες. Το ερώτημα που αυτόματα προκύπτει μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν είναι άλλο παρά το αν -και πόσο- μπορεί να αλλάξει τις ήδη διαμορφωμένες –λίγο, πολύ- ισορροπίες στη Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μεσαίος γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να εκτεθεί στη λαϊκή ψήφο. Είχαν προηγηθεί οι ευρωεκλογές του 2019, όταν και σε πανελλαδικό επίπεδο συγκέντρωσε 140.000 ψήφους – αριθμός πολύ μεγάλος μεν, όχι όμως αρκετός για να του εξασφαλίσει την δεύτερη έδρα του ΚΙΝΑΛ στην ευρωβουλή. Το δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη – Εύας Καϊλή πέτυχε την επανεκλογή του, αφήνοντας στην τρίτη, μη εκλόγιμη θέση, τον Ν.Παπανδρέου.

Η αποτυχία του Νίκου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της παράταξης που ίδρυσε ο πατέρας του, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη της οικογένειας, καθώς η εκλογική ήττα του αδερφού του και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου, που απέτυχε να βάλει το ΚΙΔΗΣΟ στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2015, άφησε μεγάλη «πληγή» στους «κληρονόμους» του Ανδρέα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, όλοι προσπαθούν να εκτιμήσουν πολιτικά τη δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η υποψηφιότητα και αν θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα, υπογραμμίζουν ότι όπως και να έχει, ένας Παπανδρέου πάντα θα κάνει «κλικ» στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Όπως, όμως, συμπληρώνουν, το ιστορικό επίθετο δεν αρκεί από μόνο του για να τον οδηγήσει στη νίκη.

Είναι γνωστό ότι ρόλο σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις παίζουν σε μεγάλο βαθμό οι κομματικοί μηχανισμοί. Όσοι τους υποτίμησαν στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου, πιστεύοντας ότι θα «μαγέψουν» τις μάζες, διαψεύστηκαν οικτρά και καταποντίστηκαν εκλογικά. Στον τομέα αυτό υπερισχύουν –όπως είναι λογικό- η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και ο νυν ευρωβουλευτής και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Άνδρουλάκης – δηλαδή πρόσωπα και που γνωρίζουν άριστα την «πασοκική» ανθρωπογεωγραφία. Επίσης, οι δυο τους στήριξαν την παράταξη στα «δύσκολα» χρόνια και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην εναπομείνασα βάση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι ο Ν.Παπανδρέου θα προσπαθήσει να στηριχθεί στον μηχανισμό των λεγόμενων «παπανδρεϊκών», του αδελφού του Γιώργου. Αυτόματα, όμως, τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα: αν αυτός υπάρχει ακόμα, αν όντως υπάρχει, τι δυναμική έχει πλέον και κατά πόσο είναι πρόθυμος ο Γ.Παπανδρέου να τον θέσει σε κίνηση για λογαριασμό του Νίκου.
Όσοι γνωρίζουν καλά τις εσωτερικές ισορροπίες στη Χαριλάου Τρικούπη και στα πέριξ, αναφέρουν ότι ο μηχανισμός του Γ.Παπανδρέου είναι αισθητά αποδυναμωμένος. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ως κύριος εμφανίζεται η «αδράνεια» του πρώην πρωθυπουργού στα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Όσο για το αν προτίθεται να τον χρησιμοποιήσει, η απάντηση είναι πως δύσκολα θα το κάνει. Όπως επισημαίνουν τα ίδια έμπειρα στελέχη, η ανάλυση από τις ευρωεκλογές του 2019 δείχνουν ότι οι σταυροί του Ν.Παπανδρέου δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα σε περιοχές που θεωρούνται «παπανδρεϊκά», οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ο Γιώργος δεν τον στήριξε. Τουλάχιστον, όχι δυναμικά.

Όλοι, πάντως, στο ΚΙΝΑΛ συμφωνούν πως οι εσωκομματικές εκλογές είναι μακριά, ότι τα πράγματα στη χώρα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις συνθήκες όταν θα φτάσει η ώρα της κρίσης. Όπως, επίσης, συμφωνούν και στο ότι δύσκολα ο Νίκος Παπανδρέου θα μπει «σφήνα» στους ισχυρούς διεκδικητές της ηγεσίας της παράταξης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ